Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, „desecretizată” de opoziție

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 7 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Patru membri ai USR au transmis vineri, 7 octombrie, că se află la Biblioteca Națională a României, pentru a transcrie teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. 

Este vorba de Iulian Bulai, doi membri ai USR Tineret, Mihai Costea și Cristian Baciu, dar și fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Facem un maraton al transcrierii tezei de doctorat a ministrului Bode. Pentru că lucrarea este de negăsit în librării sau alte biblioteci. Teza nu poate fi copiată la xerox sau fotografiată. Ea există doar în format de pagină scanată. Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului”, a transmis Iulian Bulai, pe Facebook.

Deputatul a precizat că tezele de doctorat pot fi studiate de la două calculatoare și doar transcrise la mână, întrucât regulamentul din 2016 prevede ceea ce el a numit o „situație ciudată”.

Asta este culmea digitalizării în România. Să faci cercetare pe bani publici, dar să împiedici prin orice mijloc accesul la informație”, a adăugat Bulai.

Ce a spus Lucian Bode despre teza sa de doctorat

În cadrul unei emisiuni difuzate joi seară, Lucian Bode a transmis că teza sa de doctorat nu a fost secretizată și că poate fi consultată la bibliotecă. Totodată, ministrul a precizat că se va întâlni în instanță cu cei care îl vor mai acuza că și-a secretizat teza de doctorat.

Vorbesc pentru prima dată public despre acest lucru şi nu am făcut-o fiindcă am văzut afirmaţiile absolut mincinoase din spaţiul public, restogolite, cum că lucrarea mea de doctorat este secretă, că a fost secretizată. Este o aberaţie să afirmi aşa ceva că o lucrare susţinută public în 2018 poate fi secretizată în România. Totul a pornit de la un titlu pe care un jurnalist l-a dat unui articol care pe fond era corect şi prezenta cronoligia tezei de doctorat, dar titlul era Bode şi-a secretizat teza de doctorat.

Daţi-mi voie să demontez această minciună public aici, minciuna cu secretizatul. Editura a publicat. O găsesc la biblotecă. În 2018 am susţinut teza de de doctorat la Universitatea Babes Bolay la Cluj-Napoca. În 2018 am aici în faţă şi vă prezint adeverinţa de la Bibilioteca centrală universitară Lucian Blaga, adeverinţa prin care se spune clar că am predat un exemplar din lucrare. este documentul la dosar trimis la Ministerul Educaţiei, lucrarea este publică. În urmă cu doi ani, jurnalişti au spus că lucrarea poate fi consultată la bibliotecă, în format print şi la Biblioteca Naţională a României atât în format print, cât şi electronic”, a declarat ministrul de Interne, la Digi24.

Acuzațiile Emiliei Șercan

Emilia Șercan, ale cărei analize au dus la descoperirea mai multor cazuri de plagiat în rândul oficialilor români, unul dintre cei acuzați fiind premierul Nicolae Ciucă, i-a răspuns, ulterior, ministrului de Interne.

Jurnalista susține că teza de doctorat a lui Lucian Bode se află la Biblioteca Națională, poate fi consultată numai în format digital, pe un calculator fără acces la internet, iar fotografierea ecranului este interzisă.

Din 2020 este funcțional Registrul național al tezelor de doctorat, unde sunt accesibile toate tezele de doctorat susținute după 2016, cu excepția celor pentru care autorii au cerut publicarea sub formă de carte în decurs de doi ani de la susținerea publică.

Este și cazul lui dr. Bode, care a optat să își publice valoroasa teză de doctorat într-o carte în 2021, cu același titlu ca teza: „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”. E, n-ați fi zis, nu?”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.

Totodată, Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode că, deși a spus că lucrarea se găsește sub formă de carte la Biblioteca Central Universitară a Universității „Babeș-Bolyai” și la Biblioteca Națională, ea nu există la raft în niciuna dintre cele două biblioteci.

Dr. Bode l-a avut coordonator de doctorat pe Adrian Ivan, rectorul de la Academia SRI, iar editura unde a publicat cartea care nu este disponibilă în nicio bibliotecă din România, l-a avut, în trecut ca asociat pe același Adrian Ivan. Vorba aia, lume mică, mese puține”, a adăugat jurnalista.

Doi miniștri PNL din Guvern au demisionat pe fondul acuzațiilor de plagiat. Primul a fost Florin Roman, în urma unei anchete Libertatea, iar al doilea, recent, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, în urma unei anchete a Emiliei Șercan.

Scandalurile de plagiat ce au vizat lideri din PNL au provocat tensiuni și în coaliție, iar social-democrații i-au avertizat pe liberali „să facă o analiză internă” pentru a se asigura că investigațiile jurnaliștilor nu ar scoate alte cazuri asemănătoare în evidență. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Replica unui senator PNL pentru social-democrați: Educația este ultimul subiect despre care ar trebui să deschidă gura

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW