Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Lavrov, despre Republica Moldova: Să fie îngrijorați pentru viitor, sunt târâți în NATO / Alianța denunță încercări de destabilizare

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 30 aprilie 2022

Republica Moldova ar trebui să fie îngrijorată de încercările Aliaților de a o atrage în NATO, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse, Sergei Lavrov, notează agenția rusă Interfax. De cealaltă parte, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că există încercări de destabilizare la adresa Republicii Moldova, fără să existe, însă, un risc iminent de natură militară. 

Lavrov a fost întrebat, în cadrul unui interviu publicat de Al Arabiya TV, dacă Republica Moldova ar trebui fie îngrijorată de „operațiunea militară specială” a Federației Ruse în Ucraina.

Trebuie să fie îngrijorați pentru viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO. Nu cred că acest lucru va întări securitatea Moldovei”, a răspuns Sergei Lavrov, în cadrul interviului acordat vineri.

Republica Moldova nu și-a exprimat intenția pentru a intra în NATO și, potrivit Constituției, este neutră din punct de vedere militar.

În schimb, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a declarat, vineri seară, că NATO anticipează „acțiuni de provocare, sub drapel fals”, în țara vecină, unde deja există „încercări de destabilizare”.

Anticipăm acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals, nu atât de mult pentru a crea dificultăți Republicii Moldova, cât pentru a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa. De aceea suntem extrem de atenți în sprijinul nostru și pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, dar repet, la adresa Republicii Moldova nu vedem în acest moment riscuri iminente de natură militară. Încercări de destabilizare, în schimb, putem să spunem că ele sunt în derulare”, a declarat Mircea Geoană, la Digi24.

Context

În ultima săptămână, mai multe incidente au avut loc în regiunea controlată de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, Transnistria.

Două antene de comunicații din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea Transnistria, au explodat în dimineața zilei de marți, la o zi după ce un alt atac a avut loc la așa-zisul Minister al Securității de la Tiraspol.

Miercuri, presa de la Tiraspol a transmis că au fost auzite focuri de armă la un depozit de muniție din Cobasna.

După ședința Consiliului de Securitate de marți, Maia Sandu a menționat că autoritățile de la Chișinău „urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele”, care, potrivit analizelor evocate de președintele moldovean, sunt provocate de „forțe pro-război” din regiune, care „sunt interesate în destabilizarea situației”.

Ministerul rus de Externe, în schimb, a catalogat evenimentele din Transnistria drept „acte de terorism” și o modalitate de a atrage regiunea în conflictul din Ucraina. 

Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) a transmis că Federația Rusă organizează atacuri sub steag fals în Transnistria și că ar încerca, astfel, să destabilizeze Republica Moldova, punând presiune pe România și NATO.

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/lavrov-despre-republica-moldova-sa-fie-ingrijorati-pentru-viitor-sunt-tarati-in-nato-alianta-denunta-incercari-de-destabilizare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW