Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Războiul din Ucraina: Ce înseamnă scoaterea Rusiei din SWIFT | Lovitură fatală pentru Putin?

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 26 februarie 2022 Etichete: , ,

Țările care se opuneau eliminării Rusiei din sistemul SWIFT au făcut pasul în spate, ceea ce duce spre decizia majoră de a opri accesul Moscovei la sistemul internațional de tranzacții bancare.

Ungaria și Italia sunt ultimele țări care au anunțat că nu se mai opun deciziei de a scoate Rusia din SWIFT.

Alături de alte state, cum ar fi Cipru și Germania, cele două nu au fost de acord cu eliminarea Moscovei din sistem.

CITEȘTE ȘI: Războiul din Ucraina continuă. Turcia nu le va mai permite navelor de luptă ale Rusiei să intre în Marea Neagră

Efectele eliminării din SWIFT

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, pentru Main News, ce ar însemna eliminarea Rusiei.

În mod normal, ar însemna blocarea/înghețarea tuturor plăților în/dinspre Rusia. Rușii vor avea varianta de a face plăți în criptomonede sau în mod tradițional, de exemplu emit o factură și confirmarea se face prin poștă sau e-mail”, susține Negrescu.

Mulți analiști consideră că efectul ar putea duce la oprirea războiului, din cauza consecințelor economice devastatoare.

Negrescu e de părere că Putin nu va lua decizia de a stopa atacul asupra Ucrainei, chiar dacă problemele economice vor fi majore.

Ar avea impact asupra tuturor tranzacțiilor, cu cardul, cu conturi, orice înseamnă tranzacție bancară. Problema se pune și în direcția Europei, pentru că avem foarte multe tranzacții făcute de Germania, Italia, Franța în Rusia. Este o tentativă de a-l face pe Putin să oprească războiul, dar nu o va face, doar va crea probleme economice. (…) Rușii și-au dezvoltat propriul sistem SWIFT, prin intermediul rublei, cu partenerii lor, Argentina, Brazilia, China, au niște sisteme paralele de tranzacționare”, explică analistul.

De precizat, Statele Unite vorbesc și despre sancțiuni pentru Banca Centrală a Rusiei, măsură care, în opinia unor analiști, ar putea duce la prăbușirea rublei.

CITEȘTE ȘI: A devenit Vladimir Putin un „paria” pe scena internațională, după invazia Ucrainei? Reacțiile guvernelor non-NATO și UE

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW