Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

10 August, trei ani mai târziu: Urme de anchetă și niciun vinovat

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 10 august 2021 Etichete: , , ,

Ancheta violențelor din 10 August 2018 nu are un rezultat nici măcar la trei ani de la evenimentele din Piața Victoriei. Sursele Main News spun că cercetările nu sunt nici acum finalizate, în ciuda deciziei pe care Curtea de Apel București a pronunțat-o în luna aprilie. Dosarul se află în instanță, după ce au fost depuse plângeri legate tocmai de durata cercetărilor. În dosar sunt vizați, potrivit acuzațiilor inițiale, șefii de atunci ai Jandarmeriei Capitalei și Jandarmeriei Române. Nicio persoană cu funcție de conducere nu a fost găsită vinovată, până acum.

Deschis la Parchetul Militar București -> mutat la Parchetul General -> mutat la DIICOT -> închis la DIICOT -> confirmat ca fiind închis la Tribunal -> redeschis la Curtea de Apel București -> întors la Parchetul General

Este, pe scurt, parcursul anchetei violențelor din 10 August 2018. Singurii care au fost trimiși în judecată și condamnați sunt câțiva manifestanți agresivi anchetați de parchetele mici.

Anchetă cu uriașe semne de întrebare

Chiar conducerea DIICOT a recunoscut, când a cerut reluarea cercetărilor, că ancheta s-a desfășurat cu serioase probleme: de când a preluat dosarul de la procurorii militari, DIICOT a audiat patru martori, nu a reaudiat niciun suspect, nu s-a prea obosit să administreze probe. Dovadă stă chiar documentul semnat de Giorgiana Hosu în 2020, pe atunci șefa DIICOT, pe care Main News l-a prezentat, pe larg, AICI.

Ulterior, dosarul s-a plimbat între Curtea de Apel București și Tribunalul Capitalei, pentru ca în final să rămână la tribunal.

Instanța a respins, în martie 2021, cererea de redeschidere. Ulterior, un protestatar a obținut, pe cont propriu, reluarea anchetei. La cererea sa, Curtea de Apel București a dispus redeschiderea dosarului, însă informațiile Main News spun că ancheta bate pasul pe loc, în prezent.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: DOCUMENT Curtea de Apel București explică redeschiderea dosarului „10 august”: DIICOT nu a audiat nicio persoană vătămată și niciun suspect

Tensiuni între Ministerul Justiției și CSM

În contextul în care dosarul 10 August a rămas închis la vremea respectivă (redeschiderea a fost pronunțată ulterior), ministrul Justiției, Stelian Ion, a făcut referire la o preluare „cu japca” a dosarului de către DIICOT, parchet care, atunci, l-a și închis.

Într-un interviu pentru Main News ,preşedintele CSM a afirmat că declaraţiile ministrului Justiţiei privind „luarea cu japca” a unor dosare a fost una „nefericită”.

Bogdan Mateescu a spus că dosarul a stârnit „multe sensibilităţi”, însă consideră că independenţa procurorilor trebuie apărată.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: INTERVIU VIDEO Președintele CSM, despre dosarul 10 august: A stârnit multe sensibilităţi. Declarațiile precum „dosare luate cu japca”, nefericite. Procurorul care l-a clasat s-a pensionat chiar cu votul domnului ministru al Justiției/ Ce spune Bogdan Mateescu despre situația din CSM și relația cu Stelian Ion

„Este inacceptabil să dureze atât de mult”

După ce judecătorul i-a admis solicitarea de redeschiderea a anchetei, protestatarul Ioan Crăciuneanu a declarat pentru Mainnews.ro că nu este normal ca la mai bine de doi de la represiunea violentă cercetarea se află în stadiu incipient. Deși declarația a fost făcută în luna aprilie, situația este similară și acum, când se fac trei ani de la eveniment.

„Mutarea de la parchetul general la DIICOT a generat din prima clipă stupefacția mea și a celor peste 700 de protestatari care au depus plângeri penale. DIICOT nu a avut absolut niciun motiv să preia dosarul pentru că, atunci când militari de carieră comit infracțiuni, ei sunt anchetați de parchetul militar. (…) Este inacceptabil să dureze atât de mult pentru orice sistem juridic”, a mai afirmat Ioan Crăciuneanu.

Stelian Ion: Suntem la limita noțiunii de durată rezonabilă

Ministrul Justiției susține că ancheta a durat prea mult și că există o dezamăgire legată de dosar.

Am așteptarea unei anchete corecte, rapide și în urma căreia să aflăm adevărul foarte clar în dosarul 10 august. Cred că suntem la limita noțiunii de durată rezonabilă de soluționare a acestui dosar. Trei ani de zile în care opinia publică a așteptat o soluție în acest caz reprezintă o perioadă lungă de timp și există o dezamăgire legată de faptul că s-a poticnit acest dosar. În acest moment, dosarul este redeschis și se află la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă solicitări prin care se cere să se constate că s-a tergiversat soluționarea dosarului. Dacă instanța va considera că s-a depășit durata rezonabilă, se va stabili o bornă în timp până când ar trebui să se finalizeze acest dosar. Am convingerea că dosarul 10 august nu va avea soarta altor dosare, precum al Mineriadei sau al Revoluției, și vom putea afla curând adevărul”, susține ministrul Justiției.

Ludovic Orban: Nu pot uita că au fost oameni care au plătit cu viața

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, s-a arătat siderat de felul în care decurge ancheta și a ținut să reamintească de cazul lui Ilie Gâzea, decedat la scurt timp după ce a inhalat gaze lacrimogene la protest.

„Au trecut 3 ani de la represiunea din 10 August și încă nimeni nu a fost pedepsit pentru agresiunile împotriva celor care au manifestat pașnic. Nu pot accepta faptul că oamenii care au ieșit în stradă pentru a apăra democrația și statul de drept au ajuns batjocura unui regim retrograd și toxic condus de PSD, fără ca nimeni să plătească. Nu pot uita nici faptul că unii au plătit cu viața pentru curajul de a protesta și de a contesta acțiunile puterii politice, cum a fost cazul colegului nostru Ilie Gâzea.
Dosarul 10 August, după cel al Revoluției sau al Mineriadei, arată măsura în care partea responsabilă din justiția românească nu este capabilă să facă dreptate oamenilor care au fost victimele represiunii.
Dacă suntem cinstiți cu noi, nu putem să nu realizăm faptul că încrederea în sistemul judiciar nu va putea fi recuperată pe deplin până când astfel de cazuri, care au fost în văzul nostru, al tuturor, nu-și vor găsi vinovații. Pentru acest lucru este nevoie de voință reală, iar noi, la momentul preluării guvernării am făcut ce a ținut de noi pentru a facilita ancheta prin desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 August.
Mai este necesar și ca cei care sunt responsabili de finalizarea acestui dosar să aibă voința suficientă, să-și facă treaba și să-l ducă la capăt”, a subliniat Ludovic Orban.

Proces rapid în cazul protestatarilor violenți

Doi dintre bărbații care au agresat-o pe jandarmerița Ștefania Nistor la protestul din 10 august 2018 au fost condamnați definitiv, în februarie, de magistrații de la Curtea de Apel București, la 2 ani și 9 luni, respectiv 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Alți cinci bărbați au fost condamnați în același dosar la pedepse cu suspendare.

Ștefania Nistor a fost agresată și i-a fost sustrasă arma după ce a fost prinsă în mulțime alături de un coleg. A fost nevoie de intervenția altor manifestanți pentru ca femeia să scape.

Cu toate că Jandarmeria a comunicat inițial că Ștefania Nistor ar fi fost grav rănită în urma agresiunii, aceasta a fost externată repede din spital, rănile fiind superficiale.

Violențe fără precedent

Pe 10 august 2018, zeci de mii de oameni, printre care foarte mulți români veniți din Diaspora, au protestat în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului Dăncilă.

Oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de ceea ce ei au numit atacul repetat la justiție al PSD, partid condus, la vremea respectivă, de Liviu Dragnea.

Au avut loc violențe de neimaginat între protestatari și jandarmi, iar manifestația a degenerat fiindcă printre oamenii pașnici s-au aflat și grupuri violente. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a evacua zona. Internetul a fost inundat, mai apoi, de imagini care arată jandarmi care lovesc inclusiv protestatari pașnici, care stau cu mâinile ridicate.

Sute de plângeri penale

În urma acestor violențe, aproximativ 700 de protestatari au depus plângeri la Parchetul General, Poliție și Parchetul Militar al Tribunalului București.

Plângerile au fost îndreptate împotriva jandarmilor, pe care i-au acuzat de violență.

De asemenea, în jur de 160 de membri ai forțelor de ordine au reclamat că au fost agresați de protestatari.

CITEȘTE ȘI: DIICOT acuză procurorii militari că au mințit când au pus sub acuzare șefii Jandarmeriei

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW