Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vaccin sau două disponibile la începutul anului / Îi invit pe români să meargă în număr mare la vot

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 30 noiembrie 2020

Klaus Iohannis a precizat că Spitalul Universitar de Urgență din București ar putea să fie un exemplu pentru o reformă a sistemului medical din România, care ar avea loc după alegerile parlamentare. Președintele a menționat că vaccinurile dezvoltate împotriva COVID-19 sunt eficiente și sigure și că se așteaptă la o campanie de vaccinare de succes. 

Astăzi este sărbătoarea Sfântului Andrei și, cu această ocazie, dați-mi voie să vă spun la mulți ani și să vă urez multă sănătate. Este o sărbătoare specială și, cu această ocazie, cred că este foarte bine să ne îndreptăm gândul și spre cei care o duc mai rău decât noi, mă gândesc la cei bolnavi, dar, cu o notă foarte specială, mă gândesc la medici și întreg personalul medical care se îngrijesc de oamenii bolnavi. Am vrut să subliniez că e bine să vedem și să apreciem munca medicilor și munca personalului medical de la noi”, a declarat Klaus Iohannis, după vizita efectuată la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală.

Președintele consideră că Spitalul Universitar de Urgență ar putea fi dat drept exemplu pentru o viitoare reformă a sistemului sanitar din România.

Am văzut un spital extraordinar de bine organizat și cu această ocazie vreau să îi felicit pe cei doi medici care m-au însoțit și pe întreg personalul de aici. Un spital care a reușit să pornească dintr-o situație complicată și să ajungă să funcționeze perfect, cu toate că, în spital, sunt și persoane cu COVID și fără COVID. Îmi doresc foarte mult ca acest exemplu să fie preluat mai departe și să fie folosit atunci când vom construi întreaga reformă a sistemului de sănătate, după alegeri. Sunt convins că putem să punem pe picioare o astfel de reformă care dă o altă față sistemului de sănătate din România. Ce am văzut astăzi îmi confirmă că avem în spitalele noastre oameni foarte performanți și bine pregătiți”, a adăugat șeful statului.

Întrebat despre situația vaccinurilor împotriva COVID-19, Iohannis a precizat că acestea sunt sigure și eficiente și că, deși vaccinarea nu va fi obligatorie, campania aferentă va fi una de succes.

În acest moment știm sigur că sunt mai multe tipuri de vaccin care sunt în faza avansată de testare sau aprobare și este foarte posibil să avem poate chiar patru tipuri de vaccin care funcționează bine. Este destul de probabil să avem de la începutul anului un vaccin sau două disponibile şi pentru noi în România, sigur, prime tranşe cu care putem vaccina întregul personal medical din România, majoritatea pacienţior cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinaţie cu SARS-CoV-2 şi cred că asta e o veste foarte bună.Cu toții pornim de la premisa că vaccinarea populației în masă se va putea petrece în primăvară, dar este clar că trebuie să așteptăm puțin să avem descrierea exactă a fiecărui vaccin. Am făcut în ultimele săptămâni pași importanți în vederea strategiei de vaccinare care va fi aprobată în CSAT. În cursul acestei săptămâni intenționez să vizitez un centru de vaccinare, pentru ca lumea să vadă că vorbim despre un demers practic. Campania de vaccinare va fi o campanie de succes. Vă asigur că vaccinurile care se produc acum pentru această campanie sunt eficiente, sunt sigure. Vaccinarea nu este obligatorie, dar eu sunt convins prin rezultate că toată lumea se va convinge de siguranța acestor vaccinuri și că vom termina pandemia”, a răspuns Iohannis.

Șeful statului susține că alegerile locale nu au dus la creșterea numărului de cazuri din luna octombrie.

Nu ne așteptăm la o creștere a numărului de infectări, pentru un motiv simplu: suntem bine pregătiți, a funcționat foarte bine la alegerile locale și va funcționa și mai bine pentru că am prelucrat toate cazurile de la locale. Acea creștere nu s-a datorat alegerilor locale. Alegerile locale s-au desfășurat în perioada în care în toată Europa numărul de cazuri a crescut de la săptămână la săptămână. Nimeni nu s-a infectat pentru că s-a dus la vot”, a răspuns Klaus Iohannis, după ce a fost întrebat dacă se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 după alegerile parlamentare.

În contextul în care alegerile parlamentare vor fi organizate duminică, pe 6 decembrie, președintele i-a invitat pe români să voteze, spunând că nu există niciun fel de risc sanitar.

Este dificil de exprimat ce prezență vom avea la vot, dar eu îmi doresc să fie o prezență mare la vot. Sunt alegeri cu o miză mare, ne alegem Parlamentul pentru următorii patru ani și avem nevoie de o stabilitate politică semnificativă. PSD va fi ținut în afara deciziei politice, dar, în rest, depinde de cum vor merge oamenii la vot. Nu există niciun fel de discriminare pentru alegători în orașele carantinate. Toată lumea are același drept să meargă la vot. Secțiile de vot vor fi pregătite, vor fi respectate toate condițiile. Îi invit pe români să meargă în număr mare la vot”, este răspunsul președintelui, după ce a fost întrebat la ce prezență se așteaptă la alegerile parlamentare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 15581 more Info to that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-campania-de-vaccinare-va-fi-una-de-succes-ii-invit-pe-romani-sa-mearga-in-numar-mare-la-vot/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW