Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


CCR explică de ce a respins sesizarea președintelui Senatului: Prim-ministrul nu este obligat să propună în termen de cinci zile o listă de miniștri

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 10 noiembrie 2021

Nu există niciun motiv constituțional prin care prim-ministrul să fie obligat să propună noi miniștri președintelui, în termen de cinci zile de la vacantarea posturilor, arată Curtea Constituțională în motivarea deciziei prin care a respins sesizarea depusă de președintele Senatului, Anca Dragu.

Curtea Constituțională a respins pe 20 octombrie, sesizarea depusă de Anca Dragu, care a reclamat existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și prim-ministrul României, pe de o parte, respectiv Parlament.

În motivarea deciziei, publicată miercuri 10 noiembrie, judecătorii constituționali subliniază faptul că analiza Curții nu este una de legalitate, „sistemul de referință și apreciere a conduitei părților în conflictele juridice de natură constituțională fiind Constituția”.

Curtea mai arată că, atât timp cât art.107 alin.(4) din Constituție permite interimatul pentru un termen de 45 de zile, nu poate fi luat în considerare termenul de 5 zile prevăzut de art.47 alin.(2) din Codul administrativ prin care prim-ministrul ar trebui să obțină o hotărâre a Parlamentului pentru o nouă listă a miniștrilor care să fie apoi prezentată președintelui.

Ce susține Anca Dragu

Reamintim că Anca Dragu a transmis pe 15 septembrie la CCR o sesizare prin care reclamă că premierul Florin Cîțu nu a înaintat Parlamentului propunerile cu înlocuitorii miniștrilor USR PLUS care au demisionat din Guvern, pentru a demara procedura de reconfirmare în funcție a executivului.

Șefa Senatului a susținut că, în termen de 5 zile de când Klaus Iohannis a aprobat demisiile miniștrilor USR PLUS, iar documentele au fost publicate în Monitorul Oficial, premierul Florin Cîțu ar fi trebuit să înainteze președintelui noile propuneri de miniștri.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW