Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ziua Imnului Național. Klaus Iohannis: Mesajul imnului are un impact puternic, făcând apel la unitate, curaj, demnitate și responsabilitate / Ce au transmis liderii de la București

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 29 iulie 2022

Vineri, 29 iulie, este Ziua Imnului Național, ocazie folosită de liderii de la București pentru a transmite mesaje prin care arată că „Deșteaptă-te, române!” reprezintă un simbol al unității, ce arată devotamentul românilor față de principiile și valorile fundamentale ale statului modern: libertate, demnitate, dreptate și respect față de lege.

Versurile imnului transmit cu multă emoție un mesaj puternic, un îndemn la solidaritate și curaj. Ziua Imnului Național ne oferă prilejul de a rememora faptele glorioase ale înaintașilor noștri, care s-au sacrificat pentru o țară suverană, indivizibilă și democratică.

Imnul transmite, totodată, esența idealurilor națiunii române și ne-a insuflat hotărâre și speranță în momentele de răscruce ale istoriei, dând glas sentimentelor patriotice ale poporului nostru”, se arată în mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis.

Președintele arată că, în prezent, traversăm un moment dificil, marcat de invazia rusă în Ucraina, și a precizat că România își continuă demersurile de consolidare a relației transatlantice, promovează protejarea drepturilor omului, garantarea siguranței cetățenilor și asumarea unor valori fundamentale, precum libertatea și solidaritatea.

Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul imnului are un impact puternic, făcând apel la unitate națională, curaj, demnitate  și responsabilitate”, a precizat șeful statului.

Premierul Nicolae Ciucă susține că ziua de 29 iulie este o sărbătoare a conștiinței și unității naționale, ce reamintește de începuturile destinului european al românilor.

Asemuit de Nicolae Bălcescu cu o Marseilleză a românilor, ”Deșteaptă-te, române” ne umple de emoție, glorificând istoria și eroii neamului. Imnul național, drapelul și stema ne definesc identitatea și reprezintă legătura trainică între trecutul, prezentul și viitorul poporului nostru, dar și simbolul capacității țării de a traversa cu bine perioadele dificile și de a se dezvolta valorificând oportunitățile create prin voința cetățenilor săi”, se arată în mesajul premierului.

Prim-ministrul a precizat că cinstirea simbolurilor naționale înseamnă responsabilitate față de acțiunile asumate, respect pentru libertățile obținute cu greu de români și promovarea lor într-o Europă a diversității și valorilor comune.

De Ziua Imnului Național, îmi doresc să rămânem mereu uniți în jurul simbolurilor noastre naționale și al idealurilor apărate cu jertfe de înaintași. La mulți ani, României născute din aspirațiile lor pe care noi suntem datori să o transmitem și mai bună urmașilor noștri! La mulți ani, imn al sufletului românesc!”, a transmis Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, amintește că „Deșteaptă-te, române!” a însuflețit și a purtat spre victorie „mii și mii de ostași cu tricolorul la piept” și că, deși a fost interzis în perioada comunistă, a triumfat la Revoluția din Decembrie 1989.

De ziua imnului național, îndemn pe fiecare dintre noi să zăbovească, preț de o clipă, și să asculte mesajul său tulburător de actual. În situația complicată de securitate care se manifestă în regiunea noastră, cu nori grei de război întunecând cerul Ucrainei vecine, românii au dovedit că știu și pot acționa în unitate pentru apărarea valorilor naționale și a aliaților noștri și că duc mai departe valorile străbune, oferind cu generozitate adăpost zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în țara noastră.

În această zi, să ne descoperim frunțile în semn de respect și să ne unim, simbolic, vocile, oriunde ne-am afla, pentru a reface drumul glorios al acestui cântec-templu al neamului românesc din istorie până în zilele noastre”, a transmis ministrul Apărării.

Sursă foto: Inquam Photos/Costin Dinca

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *