Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor / Mesajele transmise de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 2 august 2022

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au transmis marți, 2 august, mesaje cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Împotriva Romilor, în care au condamnat ferm stigmatizarea și discriminarea minorităților. 

În mesajul său, prezentat de Cătălina Galer, consilier de stat în Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, Klaus Iohannis a pus accent pe educarea noilor generații cu privire la uciderea și persecutarea populațiilor europene de romi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Conform președintelui, anul acesta, în România, comemorăm 80 de ani de la primele deportări ale romilor în Transnistria de către regimul lui Ion Antonescu.

„Aproximativ 25.000 de romi au fost evacuați și condamnați să trăiască în condiții inumane și insalubre, lipsiți de hrană și obligați la muncă silnică. Dintre aceștia, nu mai mult de jumătate au avut puterea să supraviețuiască. Statul român și-a asumat responsabilitatea pentru această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre”, arată Administrația Prezidențială.

Șeful statului a condamnat ferm comportamentelor discriminatorii și rasiste, cât și negarea Holocaustului.

„Comemorarea Samudaripenului menține vie amintirea victimelor, ne obligă să rămânem vigilenți și să nu permitem propagarea în societate a mesajelor și atitudinilor cu caracter rasist, antisemit, discriminatoriu sau xenofob. Fiecare viață nimicită în acest cumplit masacru este pentru noi o moștenire de care trebuie să ne îngrijim, dar și o lumină care ne ghidează pașii pe drumul nostru european (…) Falsificarea, relativizarea sau chiar negarea Holocaustului reprezintă acțiuni menite să intoxice societățile democratice, să le facă să renunțe la valori și principii”, a adăugat Iohannis.

Președintele a susținut importanța cercetării și educației pe tema Holocaustului.

„Cel mai important instrument prin care ne putem asigura că astfel de acțiuni reprobabile din istorie nu vor fi nicicând privite cu indulgență rămâne, în continuare, educația. Este imperativ să facem eforturi constante pentru a crește gradul de conștientizare asupra pericolelor antisemitismului, rasismului, xenofobiei și urii și să apărăm și să promovăm drepturile fundamentale, demnitatea umană, libertatea și democrația. Poveștile supraviețuitorilor despre experiențele cutremurătoare pe care le-au trăit ne încurajează și ne inspiră să fim mai solidari și deschiși față de alte culturi”

Nu putem lăsa să cadă pradă uitării imensele drame prin care au trecut acești oameni

Mesajul premierului Nicolae Ciucă

Șeful Executivului a făcut apel la omagierea memoriei romilor, pentru a nu lăsa să cadă pradă uitării dramele prin care au trecut acești oameni.

„Amintirea victimelor trebuie să rămână neștearsă din memoria colectivă, iar atrocitățile petrecute în timpul Holocaustului nu trebuie uitate niciodată. Asumarea lecțiilor traumatice ale istoriei și condamnarea celor vinovați sunt parte a angajamentului ferm de a nu mai permite, vreodată, ca astfel de tragedii să se întâmple. Cu cât ne îndepărtăm mai mult, temporal, de Holocaust, cu atât crește riscul ca tăcerea și uitarea să se așeze peste suferințele victimelor. Tocmai de aceea, este esențial ca faptele să fie cercetate și investigate, mărturiile supraviețuitorilor diseminate, responsabilitățile asumate, astfel încât adevărul să fie cunoscut de toți”, arată Guvernul României.

În mesajul său, Nicole Ciucă a vorbit despre cadrul legislativ al României pentru prevenirea și combaterea actele discriminatorii și xenofobe.

„În prezent, atât în Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum și în Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027, există măsuri concrete pentru încurajarea educației și cercetării Holocaustului împotriva romilor, promovării patrimoniului cultural rom și a identității culturale rome, creării locurilor memoriei, combaterii discriminării, a discursului, atitudinilor și incidentelor anti-rome.

De asemenea, statul român a instituit, prin lege, data de 2 august ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen”, a precizat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *