Ziua Europeană a Justiției Civile / Președintele ÎCCJ: Anul acesta aniversarea intervine într-un context deloc fericit pentru toate statele participante
Duminică, 25 octombrie, este Ziua Europeană a Justiției Civile. Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, Gabriela Scutea, procurorul general al României și Corina Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție au transmis mesaje cu ocazia acestei zile.
Ziua Europeană a Justiției Civile reprezintă o oportunitate pentru sistemele judiciare de a-și face cunoscută activitatea și prioritățile, potrivit Ministerului Justiției.
Mesajul lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției
E o bună ocazie să reafirmăm imperativul refacerii legilor justiției, a codurilor penale și a infrastructurii logistice a justiției, alături de acoperirea posturilor vacante din magistratură și personalul de specialitate.
Fără investiții permanente în sistemul judiciar, nu se pot obține rezultate, așa cum fără investiții în economie, nu se poate obține creștere economică.
În următorii ani, alături de prioritatea combaterii corupției, problemă încă nerezolvată, se profilează cu prioritate combaterea crimei organizate și a traficului de persoane, inclusiv de minori, prin anchete solide și sentințe severe în toate dosarele în care există probe.
Crima organizată și traficul de persoane sunt incompatibile cu statutul României de țară membră a UE și NATO.
Mulțumesc tuturor celor care slujesc justiția, pentru eforturile lor de a contribui la un serviciu public aflat în slujba cetățenilor și companiilor
Mesajul transmis de procurorul general, Gabriela Scutea
#aigrijă #MinisterulPublic2020
Anul acesta celebrăm Ziua Europeană a Justiției Civile într-un context atipic față de manifestările organizate anterior, în cei 17 ani de când Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au luat decizia de a marca acest moment la data de 25 octombrie.
Actuala criză sanitară generată de pandemia de COVID-19 împiedică organizarea unor activități caracterizate prin interacțiune directă cu justițiabilii, desfășurate la sediile unităților de parchet.
Acest context nu este însă de natură a ne îndepărta de la viziunea avută de inițiatori în legătură cu semnificațiile Zilei Europene a Justiției Civile și pe care noi, ca practicieni ai dreptului, trebuie să le avem în vedere în permanență în activitatea noastră.
Justiția este un serviciu public, aflat în slujba cetățenilor. Plecând de la acest deziderat, în actualele condiții, extrem de dificile pentru întreaga societate, în calitate de procuror general, doresc să asigur că Ministerul Public depune toate eforturile pentru a-și îndeplini rolul constituțional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
În acest sens, una dintre prioritățile activității parchetelor o reprezintă creșterea gradului de transparență a procedurilor judiciare, pentru ca acestea să fie pe deplin accesibile cetățenilor și pentru a-i ajuta să fie mai bine informați asupra drepturilor lor. Pe aceeași direcție, Ministerul Public acționează pentru eficientizarea și scurtarea duratei urmăririi penale, prin digitalizarea unor proceduri judiciare și implementarea unor metodologii de lucru unitare la nivel național.
Provocările generate de actuala situație epidemiologică nu s-au încheiat. În această perioadă, este nevoie, mai mult ca oricând, de exigență și vigilență în respectarea regulilor, în aplicarea legii.
Doresc să transmit justițiabililor să aibă încredere în procurori; Ministerul Public a mobilizat toate resursele instituționale pentru a-și îndeplini cu responsabilitate și profesionalism atribuțiile în această perioadă dificilă.
Mesajul transmis de președintele ÎCCJ, Corina Alina Corbu
Ca în fiecare an, data de 25 octombrie marchează Ziua Europeană a Justiției Civile. Deși anul acesta aniversarea intervine într-un context deloc fericit pentru toate statele participante, cred că semnificația unei Zile Europene a Justiției este cu atât mai importantă, și aceasta pentru că sistemele judiciare trebuie să rămână un pilon al stabilității și al siguranței circuitului juridic mai ales atunci când cadrul social în care funcționează cunoaște o perioadă plină de vulnerabilități și o acutizare fără precedent a tensiunilor sociale.
În mod tradițional, 25 octombrie era ziua în care instanțele judecătorești își deschideau porțile pentru publicul larg și în mod special pentru tinerii care sunt interesați să afle mai multe despre cum funcționează serviciul public al justiției sau își doresc o viitoare carieră judiciară.
Cum în actualul context epidemiologic acest lucru nu este posibil, a trebuit să găsim alte modalități în care să facem activitatea noastră mai transparentă din perspectiva cetățenilor pe care îi deservim.
Însă noutatea nu este un lucru rău, este și singura cale spre progres. Din perspectiva instanței supreme, multe dintre inițiativele concretizate pe parcursul acestui an – operaționalizarea dosarului electronic, a sistemului de transmitere electronică a actelor de procedură, publicarea pe pagina noastră de Internet a întregii jurisprudențe proprii, reluarea apariției publicațiilor de tradiție ale instanței supreme în format electronic și inițierea unora noi – nu reprezintă doar o reacție la criza declanșată de pandemie în toate sferele societății, dar și modul în care ne racordăm la era digitală și creăm premisele unui serviciu public al justiției mai modern și mai eficient. Promisiunea noastră fermă este că nu vor rămâne singurele și vom continua procesul de racordare a Înaltei Curți, și, împreună cu toate celelalte instituții implicate, a instanțelor în general, la ritmul social tot mai intens.
Din perspectiva justiției, cred că lucrul cel mai important după un an trist și cu totul atipic este că sistemul judiciar și-a dovedit capacitatea de a reacționa adecvat la o criză fără precedent, de a inova și de a se adapta astfel încât să rămână funcțional și să-și exercite funcțiunea constituțională și socială. Valorile justiției rămân aceleași și rămân efective, mecanismele prin care se apără supremația legii, se asigură previzibilitatea și accesibilitatea acesteia – inclusiv sub aspectul unificării practicii judiciare – și se apără drepturile și libertățile fundamentale au funcționat și au asigurat echilibrul democratic chiar și într-o astfel de situație fără precedent în trecutul apropiat.
Tocmai de aceea doresc să salut efortul tuturor colegilor mei, de la instanța supremă până la cea mai mică judecătorie, pentru modul în care și-au exercitat profesia și au abordat chestiunea menținerii unui nivel relativ normal al activității judiciare, uneori cu riscuri directe sub aspectul siguranței sănătății lor și a familiilor lor. Faptul că un număr atât de mare dintre ei au găsit resursele ca, pe lângă sarcinile lor judiciare, să-și aloce timp pentru îmbunătățirea continuă a nivelului de pregătire și de formare profesională, participând la concursul de promovare la instanța supremă sau la acela de promovare la curțile de apel și tribunale, ultimul desfășurându-se chiar astăzi, nu face decât să arate respectul colegilor noștri pentru exigențele legate de o carieră judiciară și funcțiunea socială pe care o îndeplinesc.
Exprim aceeași apreciere pentru partenerii noștri din toate celelalte profesii juridice fără de care activitatea instanțelor nu ar fi posibilă și le mulțumesc pentru cooperare și pentru răbdarea cu care au acceptat procesul de adaptarea a instanțelor judecătorești la măsurile de protecție pentru combaterea epidemiei de COVID-19.
Ziua Europeană a Justiției Civile a fost instituită la inițiativa comună a Comisiei Europene, ca exponent al Uniunii și a Consiliului Europei, organizația internațională sub egida căreia funcționează mecanismul de protecție a drepturilor fundamentale instituit prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Personajul central al acestei zile, precum și al tuturor celorlalte zile, nu este sistemul judiciar și nici măcar reprezentanții săi, ci trebuie să fie beneficiarul actului de justiție, cetățeanul care recurge la acest serviciu public pentru apărarea drepturilor sale.
Aș dori să asigur cetățenii români că suntem conștienți de faptul că trebuie să facem întotdeauna mai mult pentru a le consolida sau, după caz, pentru a le câștiga încrederea și sper că pașii făcuți în acest sens de către instanțele române sunt vizibili. Această cale trebuie continuată pentru că ea este similară scopului pentru care serviciul public al justiției este instituit într-o societate democratică, ca ultimă linie de apărare a legalității, a statului de drept, a intereselor sociale, dar și a drepturilor fundamentale ale particularului, precum și a echilibrului și a interdependenței între toate aceste principii
Din această perspectivă, permiteți-mi să închei invitându-i pe toți colegii mei să privească chestiunea transparenței activității judiciare, a deschiderii sistemului judiciar către cetățean nu ca pe o chestiune opțională ori care ar fi importantă numai din perspectiva cetățeanului, dar și ca pe o chestiune esențială din perspectiva corpului nostru profesional în ansamblu, pentru că încrederea și susținerea publicului pentru înfăptuirea justiției sunt cea mai puternică garanție a independenței acestuia.
Mulțumesc tuturor celor care au avut răbdarea de a citi aceste rânduri și vă doresc sănătate, liniște și să aveți încrederea că la sfârșitul acestei perioade vom fi cu toții mai buni și mai pregătiți pentru viitor.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/ziua-europeana-a-justitiei-civile-presedintele-iccj-anul-acesta-aniversarea-intervine-intr-un-context-deloc-fericit-pentru-toate-statele-participante/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/ziua-europeana-a-justitiei-civile-presedintele-iccj-anul-acesta-aniversarea-intervine-intr-un-context-deloc-fericit-pentru-toate-statele-participante/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: mainnews.ro/ziua-europeana-a-justitiei-civile-presedintele-iccj-anul-acesta-aniversarea-intervine-intr-un-context-deloc-fericit-pentru-toate-statele-participante/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/ziua-europeana-a-justitiei-civile-presedintele-iccj-anul-acesta-aniversarea-intervine-intr-un-context-deloc-fericit-pentru-toate-statele-participante/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/ziua-europeana-a-justitiei-civile-presedintele-iccj-anul-acesta-aniversarea-intervine-intr-un-context-deloc-fericit-pentru-toate-statele-participante/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/ziua-europeana-a-justitiei-civile-presedintele-iccj-anul-acesta-aniversarea-intervine-intr-un-context-deloc-fericit-pentru-toate-statele-participante/ […]