Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Zile libere pentru părinții care vor să-și supravegheze copiii, cât timp școlile sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus / Proiectul, trimis la Camera Deputaților

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 octombrie 2021

Senatul a adoptat miercuri, 27 octombrie, în calitate de primă cameră sesizată, ordonanța de urgență prin care li se acordă zile libere părinților pentru supravegherea copiilor de până la 12 ani în perioada în care școlile sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus.

În forma inițială, propusă de Guvern, erau exceptați părinții care, prin lege, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu. Potrivit unui amendament propus de Anca Dragu, aceștia vor putea beneficia, până la urmă, de prevederile proiectului adoptat.

Am introdus un amendament prin care și părinții cu dizabilități, cei care lucrează în domeniul construcțiilor, sectorul IT și cercetătorii să poată beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor. Nicio categorie de părinți nu trebuie să fie discriminată. La rândul lor, copiii au nevoie de grija și protecția părinților lor, indiferent de meseriile acestora”, a scris Anca Dragu, pe Facebook.

Alte două amendamente adoptate de Senat le dau posibilitatea părinților afectați de vacanța de 2 săptămâni impusă de CNSU să ceară zile libere pentru a-și supraveghea copiii.

Zilele libere se acordă și pe perioada vacanțelor dispuse la recomandarea Comitetului National pentru Situații de Urgență(…) Măsurile (…) se aplică și pentru perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021”, sunt amendamentele menționate.

Proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Cum se acordă zilele libere

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, ce trebuie depusă la angajatorul persoanei care va sta acasă cu copilul, potrivit proiectului de lege.

Cererea va fi însoțită de o declarație pe proprie răspundere a celuilalt părinte, cu excepția familiilor monoparentale, de o copie a certificatului de naștere al copilului sau de copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului.

Zilele liberă se acordă de la data depunerii cererii, iar indemnizația pentru fiecare zi liberă va fi acordată în cuantum de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Dreptul la zile libere plătite se acordă pe toată perioada în care activitatea didactică se limitează sau se suspendă, respectiv pe perioada stării de alertă, dar fără a se depăși finalizarea cursurilor pentru anul școlar 2021 – 2022”, se mai arată în proiectul de lege.

Proiectul poate fi citit, în totalitate, în forma inițiatorului, aici. Amendamentele adoptate pot fi accesate aici.

 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/zile-libere-pentru-parintii-care-vor-sa-si-supravegheze-copiii-cat-timp-scolile-sunt-inchise-din-cauza-pandemiei-de-coronavirus-proiectul-trimis-la-camera-deputatilor/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/zile-libere-pentru-parintii-care-vor-sa-si-supravegheze-copiii-cat-timp-scolile-sunt-inchise-din-cauza-pandemiei-de-coronavirus-proiectul-trimis-la-camera-deputatilor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *