Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Zelenski: Ucraina este pregătită să depună eforturi pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 iunie 2022

Ucraina este pregătită să depună eforturi pentru a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene (UE), a declarat joi, 16 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Declarația vine după ce patru lideri UE, inclusiv președintele Klaus Iohannis, aflați în vizită în Ucraina, au susținut public candidatura Kievului la aderarea la blocul comunitar.

„Suntem pregătiți să lucrăm pentru ca statul nostru să devină membru cu drepturi depline al UE”, a declarat Zelenski înainte de summitul liderilor UE de săptămâna viitoare, în cadrul căruia este posibil ca cererea Kievului de a deveni candidat la aderare să primească undă verde.

„Ucrainenii și-au câștigat deja dreptul de a merge pe acest drum și de a obține acest statut de candidat”, a subliniat liderul de la Kiev.

Anterior, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României sunt cu toţii în favoarea acordării Ucrainei unui statut oficial „imediat” de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

„Toţi patru susţinem statutul de candidat imediat la aderare. Acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica, de asemenea, luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din Republica Moldova”, a declarat Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei. El a menționat că această decizie este esențială.

„Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune.

Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride”, a declarat, între altele, șeful statului.

Președintele României, Klaus Iohannis, omologul său francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul italian, Mario Draghi, au efectuat joi, 16 iunie, o vizită în Ucraina.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW