Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Iohannis: Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei / Despre ce au discutat cei cinci lideri la Kiev

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 iunie 2022

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 16 iunie, că România este „este pe deplin solidară cu poporul ucrainean” și deplânge pierderile de vieți omenești din timpul războiului Federației Ruse. Șeful statului a susținut un discurs în cadrul conferinței de presă desfășurată la Kiev, după discuțiile purtate cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul italian, Mario Draghi.

„Este o plăcere pentru mine să mă alătur colegilor mei europeni astăzi, la Kiev, pentru această vizită crucială. Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră și angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. România, ca vecin și partener de încredere, dar și ca stat membru al Uniunii Europene și Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieți omenești, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care și-au văzut căminele, școlile, spitalele și chiar istoria atacate în mod brutal.

Suntem mai uniți și mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european și transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale și a ordinii internaționale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetățenii ucraineni, le apărați cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!”, a declarat liderul român.

Șeful statului a reiterat că a fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă și de distrugerile teribile pe care le-a văzut astăzi în apropierea Kievului.

CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis, în Irpin: Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia și distrugerile oribile pe care le-am văzut

Ce a discutat Iohannis cu Zelenski

Președintele a detaliat și ce au discutat cei 5 lideri, la Kiev.

„În cadrul întâlnirii de astăzi cu domnul Președinte Zelenski, am discutat despre modalitățile concrete de a sprijini în continuare Ucraina în înfrângerea acestei amenințări existențiale. Vom continua să identificăm soluții și măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste și să respingă amenințarea rusă.

Astăzi, în cadrul schimbului de vederi, ne-am concentrat, în mod predilect, asupra nevoii de pace și a efortului de reconstrucție și de reclădire a viitorului acestei țări”.

Apoi, el a amintit cum a ajutat țara noastră Ucraina concret, de când a izbucnit războiul în țara vecină.

„Sprijinul României pentru Ucraina s-a axat pe multiple paliere, chiar din primele zile ale agresiunii. Țara mea a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina și pe toți cei afectați de agresiunea rusă. Guvernul și cetățenii României s-au unit mai puternic decât oricând pentru ajutorarea celor peste 1,23 milioane de ucraineni care ne-au traversat frontierele, mai ales femei și copii.

Am pus la dispoziție mecanisme pentru a răspunde nevoilor de continuare a educației și de integrare pe piața forței de muncă – peste 2.500 de copii ucraineni s-au înscris în școli românești, în timp ce aproape 3.000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă în țara mea.

Dincolo de măsurile guvernamentale, am fost și martorii unei mobilizări impresionante a societății civile în sprijinul Ucrainei și al ucrainenilor. Nu există nicio îndoială că ucrainenii care au nevoie de ajutor se pot baza pe poporul și pe Guvernul român, atât timp cât vor avea nevoie.

De asemenea, un hub internațional pentru distribuția asistenței umanitare funcționează la Suceava și operează la capacitate și viteză maxime – peste 40 de misiuni internaționale de transport au fost gestionate prin acest hub”, a adăugat președintele Iohannis.

Cerealele, noua „armă” a Rusiei

Despre exportul cerealelor, liderul de la Cotroceni a menționat că Federația Rusă a mai adăugat un instrument de șantaj printre acțiunile sale – cerealele.

„Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații. Ca parte relevantă a soluției la situația de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene.

Autoritățile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ușura tranzitul prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile dunărene. De la începutul invaziei rusești, Portul Constanța a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina. De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României.

În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei „coaliții de state” care să sprijine efortul internațional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră”, a mai declarat președintele României.

Reconstrucția Ucrainei

Klaus Iohannis a mai precizat că discuțiile s-au axat și pe reconstrucția Ucrainei. În plus, acesta a afirmat că acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei este esențială.

„Așa cum am discutat astăzi, trebuie să privim către viitor și să inițiem pregătirile pentru reconstrucția Ucrainei. Am fost de acord cu toții că Uniunea Europeană are un rol important în acest efort și trebuie să creăm instrumente eficiente în acest scop. Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei.

Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune.

Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride”, a mai arătat șeful statului.

Știrea inițială

Prședintele Klaus Iohannis a postat un nou set de fotografii făcute în timpul vizitei din Ucraina. De această dată, șeful statului este fotografiat alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. În plus, sunt publicate și poze din timpul discuțiilor purtate între cei cinci lideri – Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Mario Draghi, Olaf Scholz și Volodimir Zelenski.

Președintele Iohannis a scris, într-un mesaj pe Twitter, că „este responsabilitatea noastră să îi ajutăm pe prietenii noștri ucraineni să își clădească un nou viitor”.

„Ne aflăm aici împreună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să menținem acest impuls și să îi ajutăm pe prietenii noștri ucraineni să își făurească un nou viitor. Ne concentrăm pe nevoia de pace, pe efortul de reconstrucție & pe reconstruirea viitorului acestei țări”, se arată în mesajul de pe rețeaua socială.

Context

Klaus Iohannis a ajuns joi dimineață, 16 iunie, în gara din Kiev, unde li s-a alăturat lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, cei trei lideri care au călătorit toată noaptea cu trenul spre Ucraina.

Președintele a transmis, pe Twitter, că vizita în Ucraina are scopul de a exprima solidaritatea față de președintele Zelenskiy și de poporul ucrainean. „Agresiunea ilegală a Rusiei trebuie să se oprească”, a adăugat Iohannis.

Cei patru lideri au vizitat și orașul Irpin, după cum a anunțat șeful statului.

Președintele României ar urma să stea o zi, în condițiile în care vineri are programată o întrevedere cu Regele Belgiei.

CITEȘTE ȘI: UPDATE Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au ajuns în Kiev / Cei trei lideri au călătorit cu trenul

Foto: Twitter/ Klaus Iohannis

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 86123 additional Information to that Topic: mainnews.ro/iohannis-este-responsabilitatea-noastra-sa-ii-ajutam-pe-prietenii-ucraineni-sa-isi-cladeasca-un-nou-viitor/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/iohannis-este-responsabilitatea-noastra-sa-ii-ajutam-pe-prietenii-ucraineni-sa-isi-cladeasca-un-nou-viitor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW