Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Xi Jinping, vizită la Budapesta. Viktor Orban, lăudat de președintele chinez: „Am sfidat ordinea geopolitică”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 mai 2024 Etichete: , , ,

După Paris și Belgrad, președintele chinez Xi Jinping a ajuns la Budapesta, unde a fost întâmpinat cu entuziasm în ultima etapă a turneului său european. Vizita a fost marcată de consolidarea relațiilor economice și de o convergență de opinii în ceea ce privește situația din Ucraina. Xi Jinping și-a început ziua participând la o paradă militară organizată în curtea palatului prezidențial, alături de șeful statului ungar, Tamas Sulyok, conform informațiilor furnizate de AFP, citate de Agerpres.

Însoțit de soția sa, Peng Liyuan, Xi Jinping a fost întâmpinat la aeroport miercuri seara de către prim-ministrul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, și de soția acestuia, Aniko Levai. Ulterior, a avut loc un dineu festiv cu preparate tradiționale ungurești. Pentru această vizită, considerată de Budapesta drept „istorică”, capitala Ungariei a fost decorată în culorile Chinei și a fost intens securizată, iar eventualele steaguri expuse de manifestanții tibetani au fost discret îndepărtate pentru a nu fi văzute de președintele chinez.

Într-un articol publicat în cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet, înainte de vizita sa, Xi Jinping a descris relațiile bilaterale cu Ungaria ca fiind asemănătoare unei „croaziere de aur”.

„La fel de suavă şi de bogată ca un vin de Tokay”: într-un elan liric, Xi a adus un omagiu „prieteniei” cultivate de cele două ţări printre „încercări”.

„Am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internaţional instabil”, trasându-ne cursul de „state suverane în deplină independenţă”, a scris Xi Jinping, o aluzie la strategia premierului Viktor Orban de a se descurca singur în cadrul Uniunii Europene.

În ciuda opoziției Bruxelles-ului, liderul naționalist ungar s-a angajat ferm în direcția Estului în ultimii ani. În timp ce relațiile dintre Bruxelles și Beijing s-au răcit, Orban a consolidat legături mai strânse, evitând confruntările ideologice dintre „blocuri”.

Această vizită extinsă de aproape trei zile oferă oportunitatea de a „înălța parteneriatul nostru strategic la noi culmi”, acoperind o gamă largă de activități, de la schimburi culturale la cooperare economică, conform estimărilor liderului chinez, în contextul în care China, ca superputere asiatică, a devenit anul trecut cel mai mare investitor în Ungaria.

Potrivit unor experți, aceasta reprezintă un „succes diplomatic” pentru Budapesta, care a anunțat deja semnarea a cel puțin 16 acorduri, care acoperă diverse domenii, inclusiv infrastructură feroviară și rutieră, energie nucleară și auto. În întreaga Ungarie, fabrici de baterii și mașini electrice sunt construite într-un ritm rapid, cu investiții care depășesc zeci de miliarde de euro.

Această situație a ridicat preocupări în rândul opoziției, care a condamnat lipsa de transparență în legătură cu contractele, impactul fabricilor asupra mediului și corupția, considerând că construcțiile au contribuit la îmbogățirea „cercurii lui Orban”, conform opoziției.

În timp ce a fost primit luni la Palatul Elysee din Paris, Xi Jinping a avut discuții „sincere” cu președintele francez Emmanuel Macron despre diferendele comerciale dintre China și Europa sau despre relațiile Beijing-Moscova, privite cu suspiciune de Occident în contextul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, în timpul acestei etape din Ungaria, nu au existat subiecte de dispută, iar media a fost ținută la distanță. Puține detalii despre program au fost făcute publice.

foto:

Comentarii