Xi Jinping, vizită la Budapesta. Viktor Orban, lăudat de președintele chinez: „Am sfidat ordinea geopolitică”
După Paris și Belgrad, președintele chinez Xi Jinping a ajuns la Budapesta, unde a fost întâmpinat cu entuziasm în ultima etapă a turneului său european. Vizita a fost marcată de consolidarea relațiilor economice și de o convergență de opinii în ceea ce privește situația din Ucraina. Xi Jinping și-a început ziua participând la o paradă militară organizată în curtea palatului prezidențial, alături de șeful statului ungar, Tamas Sulyok, conform informațiilor furnizate de AFP, citate de Agerpres.
Însoțit de soția sa, Peng Liyuan, Xi Jinping a fost întâmpinat la aeroport miercuri seara de către prim-ministrul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, și de soția acestuia, Aniko Levai. Ulterior, a avut loc un dineu festiv cu preparate tradiționale ungurești. Pentru această vizită, considerată de Budapesta drept „istorică”, capitala Ungariei a fost decorată în culorile Chinei și a fost intens securizată, iar eventualele steaguri expuse de manifestanții tibetani au fost discret îndepărtate pentru a nu fi văzute de președintele chinez.
Orban meets Xi at the airport
Chinese President Xi Jinping and First Lady Peng Liyuan arrived in Budapest and were welcomed by Hungarian Prime Minister Viktor Orban.
How about that for China-hating conservatives who love Orban? ???? pic.twitter.com/K93NqTpwDj
— S.L. Kanthan (@Kanthan2030) May 8, 2024
Într-un articol publicat în cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet, înainte de vizita sa, Xi Jinping a descris relațiile bilaterale cu Ungaria ca fiind asemănătoare unei „croaziere de aur”.
„La fel de suavă şi de bogată ca un vin de Tokay”: într-un elan liric, Xi a adus un omagiu „prieteniei” cultivate de cele două ţări printre „încercări”.
„Am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internaţional instabil”, trasându-ne cursul de „state suverane în deplină independenţă”, a scris Xi Jinping, o aluzie la strategia premierului Viktor Orban de a se descurca singur în cadrul Uniunii Europene.
În ciuda opoziției Bruxelles-ului, liderul naționalist ungar s-a angajat ferm în direcția Estului în ultimii ani. În timp ce relațiile dintre Bruxelles și Beijing s-au răcit, Orban a consolidat legături mai strânse, evitând confruntările ideologice dintre „blocuri”.
Această vizită extinsă de aproape trei zile oferă oportunitatea de a „înălța parteneriatul nostru strategic la noi culmi”, acoperind o gamă largă de activități, de la schimburi culturale la cooperare economică, conform estimărilor liderului chinez, în contextul în care China, ca superputere asiatică, a devenit anul trecut cel mai mare investitor în Ungaria.
Potrivit unor experți, aceasta reprezintă un „succes diplomatic” pentru Budapesta, care a anunțat deja semnarea a cel puțin 16 acorduri, care acoperă diverse domenii, inclusiv infrastructură feroviară și rutieră, energie nucleară și auto. În întreaga Ungarie, fabrici de baterii și mașini electrice sunt construite într-un ritm rapid, cu investiții care depășesc zeci de miliarde de euro.
Această situație a ridicat preocupări în rândul opoziției, care a condamnat lipsa de transparență în legătură cu contractele, impactul fabricilor asupra mediului și corupția, considerând că construcțiile au contribuit la îmbogățirea „cercurii lui Orban”, conform opoziției.
În timp ce a fost primit luni la Palatul Elysee din Paris, Xi Jinping a avut discuții „sincere” cu președintele francez Emmanuel Macron despre diferendele comerciale dintre China și Europa sau despre relațiile Beijing-Moscova, privite cu suspiciune de Occident în contextul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, în timpul acestei etape din Ungaria, nu au existat subiecte de dispută, iar media a fost ținută la distanță. Puține detalii despre program au fost făcute publice.
foto:
Comentarii