Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Volodimir Zelenski se va întâlni cu Viktor Orban, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Ungaria

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 decembrie 2023 Etichete: , , , ,

Ucraina şi Ungaria planifică să organizeze în curând o întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul Viktor Orban, conform declaraţiilor făcute joi de către şeful de cabinet al liderului de la Kiev. Această inițiativă vine într-un moment în care relaţiile dintre cei doi oficiali sunt destul de tensionate, conform informațiilor furnizate de Reuters.

„Lucrăm la organizarea unei întâlniri între cei doi lideri în viitorul apropiat”, a declarat Andrii Iermak pe platforma X.

Şeful de cabinet al lui Zelenski a menționat că a avut o „convorbire telefonică productivă” cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. A subliniat că au fost abordate și evoluțiile Ucrainei în procesul de integrare europeană.

La începutul acestei luni, toate statele Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au consimțit să înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei. Liderii blocului au evitat opoziția lui Orban, acesta părăsind sala în momentul luării deciziei. Cu toate acestea, oficialii europeni nu au reușit să depășească rezistența lui Orban în privința revizuirii bugetului UE pentru a aloca 50 de miliarde de euro către Kiev și se așteaptă să reia discuția asupra acestui aspect în cadrul unui summit de urgență programat pentru 1 februarie.

Orban preferă ca finanțarea pentru Kiev să vină din surse externe față de bugetul UE. De asemenea, are nemulțumiri cu privire la respectarea drepturilor minorității maghiare în Ucraina și se opune furnizării de ajutor militar și intensificării sancțiunilor impuse Rusiei, țară cu care Budapesta menține relații prietenoase.

Menținerea unui dialog constant la nivel înalt cu Ucraina este crucială, deoarece oferă speranța îmbunătățirii relațiilor, și suntem interesați să menținem cea mai bună colaborare posibilă cu toți vecinii noștri, a declarat joi Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, pe pagina sa de Facebook.

În mesajul său, liderul diplomației ungare a confirmat că, în conformitate cu înțelegerea stabilită acum câteva săptămâni, a avut o convorbire telefonică joi cu Andrii Iermak.

“Este importantă menţinerea unui dialog continuu la nivel înalt, deoarece ne dă speranţa de a ne îmbunătăţi relaţiile şi suntem interesaţi să menţinem cea mai bună cooperare posibilă cu toţi vecinii noştri. Desigur, nu ne vom schimba poziţia noastră pro-pace, dar privesc cu speranţă la întâlnirea noastră personală din ianuarie, deoarece acolo vom avea ocazia să discutăm cele mai presante probleme bilaterale”, a precizat ministrul ungar al afacerilor externe, citat de MTI.

foto: Președinția Ucrainei

Comentarii