Sindicaliștii din sănătate anunță un nou protest. Cer majorări salariale de 25% pentru toți angajații din sistemul medical
Federația Solidaritatea Sanitară din România a anunțat un nou protest miercuri, la Ministerul Finanțelor și la Camera Deputaților. Motivul principal pentru care sindicaliștii vor picheta cele două instituții îl constituie situația alarmantă a salariilor în domeniul sănătății și asistenței sociale, care au scăzut sub nivelul salariului mediu pe economie; solicită majorări salariale de bază cu minim 25% pentru toți angajații din sistemul medical.
Protestul, la care vor participa reprezentanţi ai angajaţilor din toată ţara şi din toate categoriile profesionale, se va desfăşura mâine, joi, 15.02.2024, după următorul program: pichetarea Ministerului Finanţelor în intervalul orar 11.00 – 12.30; pichetarea Camerei Deputaţilor în intervalul orar 12.45 – 14.00. Programul de proteste în stradă va continua în fiecare săptămână, culminând cu mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va fi desfăşurat în Piaţa Victorie de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie)”, a anunțat Federația Solidaritară Sănătatea într-un comunicat oficial.
Principala revendicare a sindicaliștilor este majorarea salarială cu minim 25% pentru toate categoriile de angajați din sistemul medical în anul 2024.
Sindicaliștii subliniază că revendicările lor sunt justificate și reflectă așteptările angajaților din sistem, iar acest lucru este confirmat și de datele publicate de Institutul Național de Statistică pentru luna decembrie 2023. Potrivit acestor date, câștigul salarial mediu pe economie a fost de 5.079 lei, în timp ce în domeniul Sănătății și Asistenței Sociale acesta a fost de doar 4.669 lei. Această discrepanță evidențiază faptul că ideea conform căreia „în sănătate salariile sunt mari” este un mit demontat de statistici oficiale, afirmă sindicaliștii.
În această perioadă, în care protestele noastre continuă, angajaţii din sănătate încep să descopere şi adevărata valoare a creşterilor salariale, acum fiind vizibil pe fluturaşi efectul creşterii salariilor de bază cu 5%, acordate începând cu 1 ianuarie 2024. Spre exemplu, pentru angajaţii din secţiile cu condiţiile cele mai grele de muncă, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea creşterii veniturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2024 este situată între 2% şi 2,5%. În acelaşi timp, este suficient ca fiecare dintre ei să înmulţească valoarea acestei creşteri cu 3 pentru a estima nivelul majorărilor din acest an. Acest nivel va corespunde unei creşteri a venitului mediu net lunar de 10%, procentul real pe care angajaţii îl vor încasa lunar, în medie, în anul 2024. Refuzul Guvernului de a-şi îndeplini obligaţiile legale, prin nerespectarea termenului de 10 zile până la care trebuia să publice pe site-ul propriu Notificarea FSSR privind intenţia de declanşarea a Grevei împotriva politicii sociale şi economice a guvernului şi să ne invite la negocieri arată frica de a negocia doar cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Acest refuz al guvernului este un indicator al respectului faţă de legalitate”, mai transmite comunicatul oficial.
Sursă foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii