Friday, May 17, 2024
Jurnalism corect


Judecătorii explică de ce au anulat carantina în Gornet: DSP nu a prezentat o evaluare de risc, ci informații neargumentate

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 6 august 2020 Etichete: , ,

Curtea de Apel Bucureşti explică ridicarea carantinei din comuna Gornet menţionând că Direcţia de Sănătate Publică nu a prezentat o „analiză amănunţită” asupra riscului răspândirii comunitare a virusului, ci informaţii „generale” şi „neargumentate”, notează stiritvr.ro

„Depăşirea prin procentul persoanelor infectate a pragului stabilit de INSP nu este suficientă pentru instituirea carantinei zonale, ci este totodată necesar să fie efectuată o evaluare în urma căreia să se conchidă că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode”, se arată în motivarea Curții de Apel.

Separarea fizică a persoanelor suspecte de COVID sau bolnave este un instrument prin care poate fi controlat riscul răspândirii comunitare, notează judecătorii. Instanţa arată că măsura carantinei îi afectează pe cei care locuiesc într-un perimetru în care s-au găsit sau sunt la un moment dat persoane bolnave sau suspecte de boală.

„Prin urmare, instanţa de judecată trebuie să fie în posesia evaluării cerute de lege, iar nu să fie obligată să procedeze la aceasta, pornind de la datele din dosar, chiar dacă se oferă de autoritatea publică elemente de probă bazate pe investigaţii medicale”, se arată în document.

„Realitatea situaţiei de fapt pe care instanţa trebuie să îşi întemeieze hotărârea pronunţată atârnă de corecta şi completa desfăşurare a evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare, ceea ce nu se constată în cauză. (…) Aşadar, legitimitatea carantinei zonale depinde de desfăşurarea corespunzătoare a evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare, ceea ce nu se constată în cauză, câtă vreme se prezintă cu acest titlu câteva informaţii generale ori simple afirmaţii neargumentate”, menţionează CAB.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, cererea autorităţilor locale din comuna Gornet, judeţul Prahova, de anulare a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind intrarea în carantină a localităţii.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *