Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Volodimir Zelenski mulțumește României pentru donarea unui sistem de apărare Patriot și pentru toate ajutoarele oferite Ucrainei

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 iunie 2024

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris joi, 20 iunie, un mesaj pe X, în care s-a declarat recunoscător pentru decizia României și a președintelui Klaus Iohannis de a oferi Ucrainei un sistem de apărare sol-aer Patriot.

„Sunt recunoscător României și președintelui Klaus Iohannis pentru că au luat decizia de a furniza Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot.

Această contribuţie crucială ne va consolida scutul aerian şi ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii şi infrastructura critică de teroarea aeriană rusă. Foarte important, acest pas întărește securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa”, a spus şeful statului ucrainean.

România trimite un sistem Patriot Ucrainei

România va dona Ucrainei un sistem de apărare Patriot, au decis membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ședința de joi, 20 iunie, dar așteaptă, însă, altceva la schimb.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

România vrea să primească la schimb, de la aliați, un sistem de apărare similar sau echivalent.

„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Țara noastră are acum două sisteme de apărare antirachetă sol-aer Patriot operaționale, din cele patru pe care le deține.

Cerere de la nivel înalt

Subiectul cedării unui sistem Patriot către Ucraina a fost lansat de președintele Klaus Iohannis, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, prilejuită de marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană avansate în Ucraina. Este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și am fost întrebați și noi. Și președinte Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni. Asta înseamnă că va trebui să discutăm în CSAT să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis

Patriot, este un sistem de apărare antirachetă sol-aer și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW