Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin l-a asigurat pe cancelarul Austriei că poate plăti în euro pentru livrările de gaz

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 aprilie 2022

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a spus cancelarului Karl Nehammer că Austria poate plăti în continuare în euro pentru gazul rusesc, a declarat joi, 14 aprilie, oficialul austriac, citat de Reuters

Informația i-a fost transmisă cancelarului Karl Nehammer în timpul discuției pe care a purtat-o, luni, cu Vladimir Putin. Reamintim că oficialul austriac a fost primul lider al unui stat al Uniunii Europene care s-a întâlnit față în față cu președintele Rusiei în timpul războiului din Ucraina.

Austria importă 80% din gazele sale naturale din Rusia și se opune unui embargo al Uniunii Europene asupra gazelor Moscovei, argumentând că nu este posibilă o trecere atât de bruscă la furnizori alternativi.

După ce Vladimir Putin a anunțat că, începând cu data de 1 aprilie, Federația Rusă nu va mai furniza gaze cumpărătorilor străini care nu vor plăti în ruble, Nehammer a transmis că mai multe țări din Europa Centrală și de Est depind într-o măsură sau alta de livrările de gaze rusești.

„(…)Sancțiunile au sens doar atunci când îi lovesc pe cei pe care trebuie să-i lovească și nu îi slăbesc pe cei care le impun”, a declarat cancelarul austriac, citat de AP News

Context

Moscova a declarat în repetate rânduri că nu va mai furniza gaze în Europa, dacă plata nu se va face în moneda rusească.

Parlamentul European a adoptat, joi, 7 aprilie, o rezoluție prin care cere interzicerea totală și imediată de importuri de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz din Federația Rusă, în contextul războiului din Ucraina.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a indicat că ţara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazele ruseşti în ruble, dar a fost avertizat de Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că acest lucru ar însemna încălcarea sancţiunilor.

Sursa foto: Jakub Bielamowicz / Twitter

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW