Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


VIDEO O nouă zi de haos pe aeroportul din Kabul. Ziua Independenței, marcată de proteste

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 19 august 2021

Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața în haosul de la aeroportul din Kabul, care a început duminică, 15 august, când talibanii au preluat controlul capitalei Afganistanului, relatează Al Jazeera. Oficialii talibani îi presează pe cetățenii afgani să părăsească zona aeroportului dacă nu au documentele necesare pentru a putea pleca din țară.

În încercarea disperată de a-și salva măcar copiii, femeile afgane aflate de partea cealaltă a zidului care desparte orașul de aeroport își dau bebelușii din mână în mână pentru a putea ajunge la militarii NATO, aflați pe pistă.

Președintele Joe Biden a dat asigurări că armata Statelor Unite ale Americii va rămâne în Afganistan până la evacuarea ultimului cetățean american.

CITEȘTE ȘI: Militarii au evacuat un singur cetățean român din Kabul. Ceilalți nu au putut ajunge la aeroport

Între timp, joi, 19 august, Afganistanul sărbătorește Ziua Independenței prin proteste împotriva talibanilor care s-au extins și în capitala Kabul. Un reporter Al Jazeera de la fața locului povestește că cei ieșiți în stradă, printre care se numără și femei, trec prin dreptul soldaților talibani, fluturând steagul Republicii Afgane, pe care îl caracterizează drept „simbolul identității”.

(Sursă foto: Victor J Blue / New York Times)

Protestele din restul țării lasă în urma lor victime

Cel puțin 2 persoane au murit, iar alte 8 au fost rănite joi, după ce talibanii au tras în persoanele care au ieșit să protesteze de Ziua Independenței în Asadabad, oraș din apropierea graniței cu Pakistan. Acest lucru s-a întâmplat după ce o persoană ar fi înjunghiat un soldat taliban, potrivit mărturiilor de la fața locului, citate de Al Jazeera.

În Jalalabad, primul oraș în care au început manifestațiile împotriva talibanilor, un bărbat și un adolescent au fost răniți, după ce talibanii au deschis focul împotriva protestatarilor pentru a doua zi la rând.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Primele proteste de stradă împotriva ocupației talibane din Afganistan. Cel puțin 3 oameni și-au pierdut viața

Talibanii, în schimb, au comemorat cei 102 ani de la încheierea tratatului prin care Afganistanul a ieșit de sub stăpânirea Marii Britanii (1919) afirmând că au reușit să câștige în fața uneia dintre cele mai arogante puteri ale lumii, SUA.

Fostul președinte al Afganistanului, în Emiratele Arabe Unite

Fostul președinte al Afganistanului, care a zburat în weekend din țară, în timp ce talibanii avansau către Kabul, a declarat miercuri seară, 18 august, că a luat decizia de a fugi pentru a putea preveni ceea ce el descrie „un dezastru uriaș”, arată BBC.

Mă aflu în Emiratele Arabe Unite pentru a opri vărsarea de sânge și haosul(…)Sunt în discuții pentru a mă putea întoarce în Afganistan”, a spus Ashraf Ghani, înainte de a infirma zvonurile potrivit cărora ar fi plecat din țară cu sume uriașe de bani.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Scenariu sumbru pentru Occident. Expert în securitate internațională: Pericolul atacurilor teroriste cu siguranță va crește în următoarele luni

Sursă foto: Victor J Blue / New York Times

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *