Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

VIDEO Primele proteste de stradă împotriva ocupației talibane din Afganistan. Cel puțin 3 oameni și-au pierdut viața

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 august 2021

Cetățenii afgani din orașul Jalalabad, situat în nordul țării, în apropierea capitalei Kabul, au protestat miercuri, 18 august, după ce talibanii au amplasat simbolurile lor în locurile publice, înlocuind steagul oficial al Republicii Afgane. Cel puțin 3 oameni au murit, iar peste 10 au fost răniți, după ce talibanii au tras în protestatari, potrivit Al Jazeera

Protestul cetățenilor afgani din Jalalabad este prima mișcare amplă de stradă, după ce talibanii au preluat treptat controlul asupra Afganistanului, odată cu retragerea trupelor NATO. Acțiuni similare de protest au mai avut loc și în orașul Khost, din estul țării.

Deși talibanii încearcă să își creeze o imagine umană la nivel mondial, în timpul protestelor de miercuri, aceștia au început să tragă în mulțime și să agreseze mai mulți protestatari și jurnaliști, arată și New York Times.

În orașul Jalalabad, sutele de protestatari au scandat împotriva talibanilor și au fluturat steagurile republicii Afgane, în semn de nesupunere față de noua conducere a țării.

Am văzut videoclipuri pe rețelele sociale, proteste de stradă la care participă sute, dacă nu mii de oameni care flutură steagul național(…)Știm că au amplasat steagul național într-o piață importantă din Jalalabad, loc unde cetățenii afgani s-au confruntat cu talibanii”, a spus Rob McBride, reporterul Al Jazeera din Kabul.

Oamenii sunt foarte supărați că steagurile naționale au fost date jos, pentru a face loc celor ale talibanilor”, a spus și Charlotte Bellis, un reporter Al Jazeera din Kabul.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt liderii mișcării talibane, revenită la putere în Afganistan

În tot acest timp, haosul de la aeroportul din Kabul, început luni, 16 august, continuă. Un oficial al talibanilor a declarat că au început să tragă în aer pentru a dispersa mulțimea strânsă la intrarea în aeroport, potrivit Reuters, citat de Al Jazeera. Măsuri similare au fost luate și de cealaltă tabără, potrivit oficialilor de la Pentagon, citați de Agerpres.  Acesta dă vina pe „planul haotic de evacuare” al statelor occidentale.

Fostul președinte Ashraf Ghani, care a fugit din țară la presiunea talibanilor, se află în acest moment în Emiratele Arabe Unite, unde a primit azil pe considerente de natură „umanitare”.

Context

După ce statele occidentale au început evacuarea ultimelor trupe din Afganistan, talibanii au preluat puterea la Kabul, forțându-l pe Ashraf Ghani să demisioneze.

SUA și aliații din NATO i-au alungat de la putere în noiembrie 2001 pe talibani, după ce aceștia i-au oferit adăpost lui Osama Bin Laden și altor teroriștii Al-Qaida implicați în atentatele de la 11 septembrie.

În perioada 1996 – 2001, când s-au aflat la putere în Afganistan, talibanii au impus interpretarea în sens foarte strict a legii islamice Șaria. Femeilor au obligate să poarte burka, le-a fost interzisă  educația și restricționat accesul la asistență medicală. În același timp, au fost impuse pedepse brutale, precum uciderea cu pietre(lapidarea), execuții publice și amputarea unui membru pentru cei acuzați de furt.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *