Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă: Florin Cîţu îşi va da demisia demisia din grupul senatorilor PNL

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2023

Implicat în dosarul penal deschis de Direcția Națională Anticorupție privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19, fostul premier, Florin Cîțu, va demisiona din grupul senatorilor Partidului Național Liberal, a anunțat președintele PNL, Nicolae Ciucă. 

„În momentul în care vom primi documentele de solicitare din partea DNA am obligativitatea, în calitate de preşedinte al Senatului, să convoc de îndată Biroul Permanent şi,m în baza analizei şi deciziei Biroului Permanent, documentele să fie înaintate către Comisia Juridică, comisie care va analiza documentele, va întocmi un raport, iar raportul va merge spre aprobare în plenul Senatului şi în plenul Senatului, desigur, vom proceda cum am procedat şi până acum, acordând votul nostru pentru a lăsa justiţia să îşi facă datoria”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a anunțat că liberalii vor vota în favoarea ridicării imunității lui Florin Cîțu pentru ca acesta să poată fi anchetat de DNA.

„Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată şi vor lua decizia în conformitate cu ceea ce au făcut şi până acum. La nivelul partidului, de fiecare dată când au fost astfel de situaţii, am procedat exact cum am menţionat mai devreme”, a adăugat Ciucă.

Cîțu: Întreagă mea activitate a stat sub semnul bunei credințe

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, precizez că întreagă mea activitate, indiferent de funcțiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și a respectării legii, în slujba românilor. Am deplină încredere în actul de justiție și sunt convins că procedurile aflate în desfășurare vor conduce la aflarea adevărului!”, a transmis Florin Cîțu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Dosar penal deschis de DNA privind achiziția de vaccinuri

Direcția Națională Anticorupție a solicitat joi ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul legat de achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19, au declarat surse judiciare pentru Mainnews.ro.

Procurorii susțin că cei trei oficiali ar fi aprobat achiziția a 52,8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, cu toate că nu ar fi fost nevoie în acel moment. Acestea valorează peste 1 miliard euro, sumă ce reprezintă prejudiciul în acest dosar.

„În perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, au transmis procurorii DNA.

DNA susține că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile de la notificarea primită de la Comisia Europeană, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În total, România a comandat în jur de 90 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer și Moderna, dintre care au fost utilizate circa 14 milioane de doze.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii