Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Venituri de 7.000 de euro pe lună pentru șeful Inspecției Judiciare


Judecătorul Lucian Netejoru, șeful Inspecțeii Judiciare, a încasat anul trecut 397.743 de lei, adică 7.007 de euro în fiecare lună. Spre comparație, președintele României a câștigat anul trecut 165.000 de lei pe an, adică 2890 de euro pe lună.

Potrivit declarației de avere depusă pe 5 iunie 2019, Lucian Netejoru a primit acești bani sub forma salariului de la Inspecția judiciară în valoare de 250.115 de lei și a diverse ”diurne și alocații” în valoare de 147.628 de lei.
La aceste sume se adaugă veniturile soție, în valoare de 17.412 de lei pe an, ea având calitatea de consilier juridic în cadrul biroului notarial Lidia Bărbulescu, fost viceprepreședinte al instanței supreme în perioada
2003 – 2010.

Moștenirile soției

Mari modificări față de anul 2017 nu au survenit în ceea ce privește averea lui Netejoru. El deține, împreună cu soția, două terenuri în Giurgiu, două apartamente și două case de locuit în același județ, trei dintre imobile fiind donate sau moștenite de soție. Cei doi au și o datorie de 60.000 de euro la bancă.

În septembrie 2018, Guvernul Dăncilă a dat o ordonanță de urgență prin care reglementa interimatului conducerii Inspecţiei Judiciare, cea care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților. OUG a fost inițiativa fostului ministru al Justiției Tudorel Toader și era necesară pentru menținerea în funcție a lui Netejoru și Gheorghe Stan, echipă acuzată de mai mulți magistrați că ar fi luat decizii politice și a declanșat verificări disciplinare împotriva unor magistrați care au exprimat critici la adresa inițiativelor legislative ale coaliției PSD – ALDE.

Ordonanță cu dedicație de la PSD

Ordonanța completa articolul 67 din Legea 317/2004 privind CSM și precizează că ”În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii”.
Prin acest artificiu, Lucian Netejoru a rămas în funcție, în pofida faptului că mandatul său a expirat la 1 septembrie, iar judecătorul Andrea Chiș din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat din 28 august inițierea de către CSM a procedurii de delegare în funcțiile de conducere ce urmau să fie vacantate.

Plagiator care verifică buna reputaților a colegilor

În septembrie 2018, pressone a dezvăluit că Netejoru a plagiat aproape toată teza sa de doctorat dată în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

Doar de trei cărți a fost nevoie pentru încropirea lucrării care i-a adus lui Netejoru titlul de doctor. În ciuda acestor dezvăluiri, Netejoru continuă să se ocupe de verificarea activității sau conduitei magistraților, dar și condiția bunei reputații.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *