Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Valeriu Gheorghiță dă vina pe ridicarea restricțiilor pentru reducerea ritmului de vaccinare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 octombrie 2021

Președintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților Privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consideră că decizia adoptată de autorități în primăvară prin care au fost ridicate mai multe restricții a dus la demotivarea cetățenilor de a se vaccina.  

„Vorbim de un procent mare de persoane ezitante, procent de persoane pentru care informațiile false transmise au avut un impact. Ridicarea restricțiilor a contribuit la demotivare. Cu atât mai mult cu cât situația epidemiologică era una foarte bună”, a declarat joi, 7 octombrie, Valeriu Gheorghiță, după ce a efectuat doza „booster” de vaccin.

După un început promițător al campaniei de vaccinare, odată cu decizia Guvernului de a relaxa restricțiile pentru prevenirea COVID-19, ce a favorizat răspândirea ideii că pandemia a fost depășită, interesul cetățenilor pentru vaccin a scăzut considerabil iar țintele premierului Cîțu – vaccinarea a peste 5 milioane de persoane până pe 1 iunie și 10,4 milioane până la finalul lunii septembrie – au fost ratate cu brio.

Pe 13 mai, președintele Klaus Iohannis a anunțat relaxarea unor măsuri, printre care eliminarea obligativității purtării măștii și anularea restricțiilor de circulație pe timp de noapte. La acea dată aproape 40.000 de persoane au efectuat prima doză de vaccin. Imediat ritmul de vaccinare s-a redus semnificativ. Pe 23 mai, la zice zile după anunțul președintelui Iohannis, 23.000 de persoane au efectuat prima doză de vaccin. O lună mai târziu, pe 13 iunie, sub 10.000 de persoane mai au efectuat prima doză.

După o vară în care restricțiile au aproape inexistente, context în care ritmul zilnic de vaccinare o prima doză a depășit rareori 10.000 de persoane, în toamnă numărul de infectări a explodat. Din această cauză, pe 17 septembrie autoritățile au anunțat restricții pentru persoanele nevaccinate. La scurt timp, măsura a dus creșterea ritmului persoanelor nou imunizate. Pe data de 5 octombrie, peste 25.000 de persoane au efectuat prima doză de vaccin anti-COVID.

CITEȘTE ȘI: Florin Cîțu s-a răzgândit în privința țintei de vaccinare: Era legată de numărul de doze pe cale îl aveam

CITEȘTE: Campania de vaccinare versus neîncrederea în autorități. Explicațiile unui eșec neanunțat

CITEȘTE ȘI: Scade intensitatea valului patru în țările cu rate mari de vaccinare. România și Bulgaria, pe pantă ascendentă

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW