Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Scade intensitatea valului patru în țările cu rate mari de vaccinare. România și Bulgaria, pe pantă ascendentă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 octombrie 2021

Evoluția valului patru al pandemiei COVID-19 nu face decât să confirme importanța vaccinării în reducerea riscului de infectare și de dezvoltare a unor forme severe de boală. În timp ce în statele de vestul Europei, cu acoperire vaccinală mare, tendința este descrescătoare iar numărul de pacienți internați este incomparabil mai mic decât în valurile precedente, în România și Bulgaria, state în care rata de vaccinare este sub 30%, bilanțul este tragic. 

Oficial, la nivel mondial s-au înregistrat 235 milioane de infectări și aproape 5 milioane de decese, însă aceste cifre pot fi puse serios la îndoială, având în vedere capacitatea limitată de testare, dar și regimurile politice din anumite state, care preferă să ascundă amploarea reală a dezastrului pentru a nu-și macula imaginea.

Practic o analiză doar a acestor numere nu ne-ar face să înțeleg, în cel mai bun caz, doar o fațetă a situației pandemiei. Mult mai importante sunt tendințele, mai ales cele înregistrate în Uniunea Europeană și SUA, unde regimurile politice deschise nu pot fi bănuite de camuflarea datelor.

Exemplul Portugaliei

Cea mai bună rată de acoperire vaccinală din Uniunea Europeană se înregistrează, oarecum surprinzător, în Portugalia, unde 97,9% dintre adulți au primit cel puțin o doză a serului anti-COVID. În această țară valul patru al pandemiei a fost aproape inexistent, dacă este să ținem cont că în perioada de vârf au fost raportate zilnic cel mult 15 decese asociate COVID-19. În ultima săptămâna media zilnică a fost de cinci decese, iar tendința este de scădere.

România și Bulgaria, la polul opus

Situația este complet inversă în România și Bulgaria, fapt ce produce îngrijorare la Bruxelles. Țara noastră, unde rata de vaccinare este de 29%, nu a atins încă vârful valului patru iar capacitățile ATI sunt depășite. Zilnic sunt raportate între 150 și 200 de decese, dintre care peste 90% sunt la persoane nevaccinate.

O situație similară se înregistrează în Bulgaria, stat în care propaganda rusă și dezinteresul politicienilor au făcut ca doar 15% dintre cetățeni să se vaccineze. Vârful valului patru nu a fost încă atins în timp ce zeci de oameni își pierd zilnic viața din cauza SARS-CoV-2.

Tendință de scădere în SUA

În Statele Unite campania de vaccinare a fost una reușită, dacă este să ținem cont de diviziunile politice și sociale din această țară, dar nu pe deplin. Peste 65% dintre cetățeni au primit cel puțin o doză iar 56% au finalizat întreaga schemă. Practic, dacă este să privim partea goală a paharului, 44% dintre cetățeni nu au schema completă, iar asta s-a simțit. Valul patru a făcut zilnic aproape 2.000 de victime, însă nu a avut amploarea valului 3, când peste 3.000 de oameni își pierdeau zilnic viața din cauza COVID-19.

Sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW