Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Va trimite România aeronavele MiG în Ucraina? / Kuleba: Este interesul naţional pe care trebuie să îl luaţi în considerare

By Ana Teșcan , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 aprilie 2022

În contextul în care în țara noastră avioanele MiG-21 LanceR sunt consemnate la sol, Marcel Ciolacu nu exclude posibilitatea ca România să doneze aceste aeronave de luptă Ucrainei. În același timp, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-o conferință cu omologul său ucrainean, că România sprijină Ucraina, dar consideră că aceste lucruri nu ar trebui să fie discutate public. La rândul său, Dmitro Kuleba a precizat că a discutat acest subiect cu premierul Nicolae Ciucă şi cu Bogdan Aurescu, însă decizia rămâne la latitudinea țării noastre, care trebuie să ia în calcul propria siguranță. 

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a susținut joi că decizia donării avioanelor de luptă MiG-21 va fi luată în funcţie de evoluţia conflictului militar din Ucraina. Acesta nu exclude posibilitatea ca România să doneze aceste aeronave, dar ia în calcul și siguranța țării noastre.

„Haideţi să fim corecţi, avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia. Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (să trimită Kievului avioanele MiG 21 LanceR – n.red.), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene – şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii – trebuie să fie asumat de către toate statele”, a spus Marcel Ciolacu pentru România TV.

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a declarat, după întâlnirea oficială de vineri, 22 aprilie, cu omologul său din Ucraina, Dmitro Kuleba, că „România, ca stat membru al UE şi NATO, este un stat extrem de responsabil şi asumat faţă de obligaţiile sale internaţionale, faţă de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv faţă de partenerii noştri, fie ei cu caracter strategic mai îndepărtaţi sau apropiaţi geografic.”

„UE sprijină aceste demersuri, NATO şi statele membre sprijină aceste demersuri, dar aşa cum au spus şi domnul premier şi domnul preşedinte, lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că e bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”, a continuat Aurescu.

Dmitro Kuleba a reiterat nevoia de armament a țării sale, dar a transmis că înțelege faptul că România trebuie să se gândească și la interesul național.

„Avem aceleaşi nevoi la fel ca alte state membre ale UE. Am ridicat această chestiune cu premierul şi domnul ministru şi apreciez abordarea lor constructivă. Avem o abordare foarte corectă a tuturor ţărilor care sunt pregătite şi doritoare să facă ceva. Am distribuit aceeaşi listă către toţi membrii NATO şi UE. România cunoaşte această listă. Dacă fiecare ţară decide să ne ofere un singur articol de pe lista respectivă vom obţine ceea ce avem nevoie.

Totuşi, lăsăm la latitudinea ţării voastre să decidă ce vrea să facă. Este interesul naţional pe care trebuie să îl luaţi în considerare. Unele ţări nu vor să livreze anumite arme, pentru că nu vor să aibă relaţii proaste cu Rusia. Cea ce nu apreciem este ipocrizia. Din fericire, nu este cazul României. Ţara voastră a fost sinceră şi deschisă de la început”, a explicat Kuleba, citat de News.ro.

Context

Ministerul Apărării Naţionale a decis ca toate avioanele MiG-21 LanceR să fie consemnate la sol începând cu vineri, 15 aprilie.

Vasile Dîncu a declarat că decizia privind suspendarea zborurilor cu MiG-21 LanceR a avut la bază siguranţa piloţilor.

La începutul lunii martie, un MiG-21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța, iar la scurt timp a căzut și un elicopter IAR-330 Puma, plecat în căutarea MiG-ului. În urma tragediei din 2 martie, opt militari români au decedat. De asemenea, o aeronavă MiG-21 LanceR a avut probleme la trenul de aterizare pe 12 aprilie.

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *