Saturday, May 11, 2024
Jurnalism corect


Va susține Ludovic Orban un Guvern USR-PNL-UDMR? De ce depinde votul său

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2021

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat joi, 4 noiembrie, că refacerea coaliției de guvernare cu USR nu înseamnă automat că va fi asigurată majoritatea parlamentară necesară pentru învestirea unui Guvern, în contextul în care partidul nu se mai bazează pe voturile liberalilor care au demisionat din grupurile parlamentare ale PNL. Ludovic Orban spune pentru Main News de ce anume depinde dacă votează sau nu un Guvern USR-PNL-UDMR, în eventualitatea în care se ajunge la un acord privind refacerea coaliției de guvernare cu USR.

„(…) interesul României este de a avea un guvern extrem de rapid. Azi, PNL are 115 parlamentari. Restul până la 134 sunt în grupul dlui Orban. 80 are USR, 30 are UDMR. Pentru a construi o majoritate mai avem nevoie de o parte din neafiliați, care sunt cinci, sau de o parte din grupul minorităților naționale, care sunt 18. Am mai avea nevoie de minim nouă voturi pentru a trece un guvern de dreapta”, a declarat joi, 4 noiembrie, Rareș Bogdan, înainte de discuțiile dintre liberali și social-democrați privind formarea unui nou guvern.

La rândul său, contactat de Main News, Ludovic Orban spune că el și parlamentarii care au demisionat din grupurile PNL sunt deschiși negocierilor pentru refacerea coaliției de centru-dreapta, dar nu se poate pronunța dacă va și vota un guvern USR-PNL-UDMR. Totul depinde de propunerea pentru funcția de premier.

„Suntem deschiși să participăm la discuții pentru refacerea coaliției. Vrem un guvern de centru-dreapta. Discutăm… că dacă-l pun pe Cîțu premier, nu votăm”, a declarat pentru Main News fostul șef al liberalilor.

Întrebat dacă ar vota un Cabinet condus de Nicolae Ciucă, Orban a evocat importanța structurii Executivului și a programului de guvernare.

„Deci, discutăm. Important e programul de guvernare, important e cum se așează structura guvernului. Când votezi, votezi structura guvernului și programul de guvernare. Așa nu poți să spui pe nepusă masă că da, votăm guvernul, că dacă vii cu Cîțu… am dat așa un exemplu, dar în principiu suntem favorabili unui guvern de centru-dreapta.

PNL este în situația umilitoare în care nu și-a desemnat un candidat pentru prim-ministru. Eu așa ceva nu pot să accept pentru un partid serios, care vrea la guvernare. La discuțiile din BPN au spus că îl așteaptă pe Iohannis să propună premier”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *