Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

USR propune eliminarea statutului de demnitar pentru șefii a 27 de instituții publice

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 decembrie 2020

USR a depus, la Senat, la inițiativa Ramonei Dinu, senator USR, și a lui Dan Barna, deputat și copreședinte USR PLUS, 27 de inițative legislative de modificare a tot atâtor legi de organizare și funcționare a unor instituții publice, inițiative menite să elimine statutul de demnitar public pentru mai mult de 100 de funcții din 27 de instituții publice.

„Statutul de demnitar pentru simpli funcționari publici reprezintă o sursă de sinecuri pentru clientela de partid și trebuie eliminat. Am convingerea că eliminarea statutului de demnitar pentru o parte dintre aceste funcţii va genera economii suplimentare la bugetul de stat, atât de necesare în situaţia actuală de criză economică şi de dezechilibru bugetar major”, precizează Dan Barna, copreședinte USR PLUS.

„Vorbim de zeci de locuinţe de serviciu, complet mobilate, de cheltuieli de întreţinere şi de amortizare a bunurilor; vorbim de sume forfetare lunare, fără a fi necesară decontarea acestora; vorbim de decontarea lunară a cheltuielilor de deplasare dus-întors din București la localitatea de domiciliu etc, la care se adaugă cheltuielile cu cabinetele de lucru cu mai multe posturi, salarii, sporuri, indemnizaţii, pe măsura funcției ocupate. Apreciez că asimilarea de funcţii pentru considerente legate de stabilirea nivelului de salarizare este suficientă, celelalte beneficii fiind exagerate şi în discrepanţă cu posibilităţile restrânse ale bugetului de stat în România”, declară senatoarea USR Ramona Dinu.

În toate cele 27 de instituții vizate de proiectele de lege, președintele și vicepreședinții au statut de demnitar public, de secretar de stat și, respectiv, subsecretar de stat, fiecare cu propriul cabinet de lucru: 4 posturi pentru președinte/secretar de stat și 2 posturi pentru vicepreședinte/subsecretar de stat. Salarizarea personalului din cadrul cabinetului se face potrivit Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar fondurile necesare se asigură din bugetul anual aprobat instituției de către conducătorul acesteia. Aceste cabinete de lucru vin în completarea posturilor aprobate în organigrama fiecărei instituţii.

Legislația actuală (OUG 15/2013) acordă anumite facilități demnitarilor din cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și instituțiilor publice. Este vorba de locuințe de serviciu complet dotate, inclusiv cu mobilier, iar chiria, cheltuielile de întreținere și cheltuielile cu amortizarea bunurilor din dotarea acestora sunt acoperite de instituțiile publice în cadrul cărora își desfășoară activitatea beneficiarii.

De asemenea, HG 69/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind cazarea și transportul persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică numite sau funcții asimilate funcțiilor de demnitate publică stabilește ca, pentru aceste persoane, cheltuielile de cazare în București să fie plătite de către ordonatorii principali de credite bugetare, prin plata unei sume forfetare pe lună.

Sursa foto: Facebook / Dan Barna

Comentarii


  • Poate pășim ,către o stare de cât de cât normalitatea Deșii îmi este greu să cred că dintr-o dată toți cei care aveau numai avantaje vor renunța ușor. Și apoi încă nu și-a spus părerea CCR și justiția.

  • … [Trackback]

    […] There you can find 70822 more Info to that Topic: mainnews.ro/usr-propune-eliminarea-statutului-de-demnitar-pentru-sefii-a-27-de-institutii-publice/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/usr-propune-eliminarea-statutului-de-demnitar-pentru-sefii-a-27-de-institutii-publice/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW