Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

USR a depus un alt proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor / PNL: Nu este necesară o nouă lege

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 6 mai 2022

Uniunea Salvați România (USR) a depus, vineri, 6 mai, un nou proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, la o zi după decizia Curții Constituționale Române (CCR) prin care Legea adoptată în 2021 a fost declarată neconstituțională. Partidul Național Liberal (PNL), în schimb, susține că nu este nevoie de un nou act normativ și transmite că susține revenirea pensiilor la principiul contributivității

„Decizia de ieri (joi, 5 mai) a Curții Constituționale se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi, când, de fapt, a existat o diferență de 8 zile între depunere și adoptare.

Redepunem astăzi propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca, după adoptare, să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foști parlamentari afectați personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituțională.

Suntem dispuși sa redepunem acest proiect de lege și altele referitoare la celelalte categorii de pensii speciale până se vor epuiza toate pretextele din lume”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

În acest moment, Legea 7/2021, prin care au fost desființate pensiile speciale ale parlamentarilor este încă în vigoare, decizia CCR neffind încă publicată în Monitorul Oficial.

USR susține că a depus astăzi noul proiect „tocmai pentru a permite un timp mai larg pentru dezbateri, urmând însă ca raportul comisiei sesizate în fond și, mai apoi, votul în plenul Parlamentului să fie realizate după ce este publicată în Monitorul Oficial decizia CCR de joi”.

Noul proiect de lege prevede desființarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabilește și că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată.

Statul alocă anual aproximativ 2 miliarde de euro (10 miliarde de lei) pentru plata tuturor pensiilor speciale.

PNL: Nu este necesară o nouă lege

Liberalii au transmis că „pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt reinstituite, pentru că decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituțională.

Este necesară procedura de reexaminare a legii prin Parlament, legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, aceștia au reamintit că, în 2021, PNL a votat pentru desființarea pensiilor speciale.

Poziția PSD

Partidul Social Democrat a anunțat joi, 5 mai, că va repeta procedura „ori de câte ori va decide CCR că este nevoie”.

Poziția PSD este foarte clară: fără pensii speciale pentru parlamentari! Am luat decizia de a desființa pensiile speciale ale parlamentarilor demult și nu ne-am schimbat opțiunea(…) În final vom ajunge la rezultatul dorit”, se arată într-o postare a PSD, pe Facebook.

Context

Curtea Constituțională a României a decis joi, 5 mai, că Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Judecătorii Curții au invocat o serie de probleme legate de procedura de adoptare a actului.

Pe 17 februarie 2021, Parlamentul adopta cu 357 de voturi „pentru” și niciunul „împotrivă” proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, inițiat de PSD. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 7 zile distanță, pe 24 februarie.

Cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari variază între 5-6.000 de lei pe lună pentru un mandat, dar poate ajunge și la 14-15.000 de lei pe lună pentru un fost parlamentar cu mai multe mandate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW