Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


USR a atacat Legea avertizorilor de integritate la Curtea Constituțională

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 4 iulie 2022

USR a anunțat luni, 4 iulie, că a atacat Legea avertizorilor de integritate la Curtea Constituțională a României (CCR). Formațiunea de opoziție susține că, în forma adoptată de Parlament, Legea slăbește protecția persoanelor care vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice.

USR acuză că Legea avertizorilor de integritate contravine Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune în legislația națională.

Concret, Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislația internă să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecția oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli”, susține USR.

În plus, în sesizarea depusă la CCR, USR mai arată că, potrivit Legii, „nu pot face obiectul avertizărilor în interes public încălcări ale normelor în materie de achiziții publice în domeniile apărării și securității naționale (…) și, în mod special, care privesc armament, muniție și material de război”.

Neconstituționalitatea textului derivă din faptul că, este imposibil astfel pentru un avertizor să cunoască care sunt interesele pe care statul le consideră, la un moment dat, esențiale pentru securitatea națională sau cele privind dotarea de război. Un astfel de exemplu îl constituie achiziționarea de fier vechi pe post de tehnică militară.

Având în față textul de lege votat, este imposibil de stabilit dacă se încadrează sau nu, la un moment dat, în noțiunea de chestiune esențială pentru securitatea națională, care nu va putea fi dezvăluită de un avertizor”, se mai arată în sesizarea depusă de USR.

Teoria „dreptului câștigat”, întrucât a fost diminuată protecția oferită de stat avertizorilor de integritate, și principiul bicameralismului sunt două alte elemente sesizate de USR la CCR.

Printre modificările semnificative aduse de deputații Coaliției sărăciei se numără eliminarea raportărilor anonime, scăderea până la trei ori a amenzilor civile aplicabile pentru represalii la adresa avertizorilor și impunerea unui termen minim între momentul raportării și divulgarea publică”, potrivit comunicatului citat.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI: Laura Codruța Kovesi a criticat modificările aduse Legii pentru protecția avertizorilor: Va deteriora sistemul existent / Procurorul-șef al EPPO ia în calcul sesizarea Comisiei Europene

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *