Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un nou val de caniculă va afecta sudul țării. Avertizare emisă de ANM

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 august 2021

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cu cod portocaliu pentru județele Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu valabilă marți, 17 august. 

Temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade , iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, sudul Transilvaniei și extremitatea vestică a Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 33 și 37 de grade.

În intervalul 17 august, ora 10:00 până pe 18 august, ora 10:00, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a  Moldovei și la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Avertismentul experților ONU în privința schimbărilor climatice

Un raport realizat de un grup de cercetători ai Organizației Națiunilor Unite, dat publicității pe 9 august, scoate încă o dată în evidență pericolul schimbărilor climatice. Potrivit documentului, frecvența fenomenelor meteo extrem va crește în următorii ani pe măsură ce temperatura Terrei se va apropia de pragul critic de 1,5° Celsius.

În același timp, temperaturile ridicate vor favoriza apariția incendiilor devastatoare, cum au fost cele petrecute în această vară în sudul Europei, iar nivelul global al mării va crește, punând în pericol plajele și chiar existența unor state. Cele mai amenințate din acest punct de vedere sunt state și teritorii insulare precum Maldive, Seychelles, Mauritius, Insulele Fiji, Nauru, Palau, Vanuatu, Tuvalu, Insulele Marshall, Polinezia Franceză și Micronezia.

DOCUMENT Întregul raport poate fi consultat aici

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *