Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un nou manager numit la Spitalul Sf. Pantelimon

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 august 2024

Chirurgul Constantin Răzvan Jitianu a preluat pentru o perioadă de două luni funcţia de manager interimar al Spitalului Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon, ramasă vacantă după demisia lui Bogdan Socea, relatează Agerpres.

„Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sfântul Pantelimon’ este un pilon important al reţelei sanitare de urgenţă a capitalei deservind o populaţie de aproape 4 milioane de locuitori din Bucureşti şi zonele limitrofe. Pentru a clarifica situaţia actuală spitalul va rămâne partener de încredere pentru orice anchetă a procuraturii sau a corpurilor profesionale. Ne dorim soluţionarea corectă şi rapidă a acestei situaţii pentru a ne putea concentra pe oferirea de servicii medicale. Echipa managerială îşi doreşte o colaborare continuă cu presa, element esenţial pentru a restabili încrederea populaţiei în actul medical, personalul sanitar şi serviciul public de sănătate. Această relaţie trebuie să se bazeze pe raţiune şi dorinţa comună de a servi interesul public”, se arată în comunicatul transmis de unitatea sanitară.

Tribunalul București a hotărât joi arestarea pentru 30 zile a Mariei Miron și Mirelei Păiuș, cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de uciderea cu premeditare a unui pacient.

Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată procurorii.

Concret, arată procurorii, pe 26 martie, Maria Miron a încercat să-i ia viața unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h. Cu toate acestea, pacienul nu a decedat ca urmare a intervenţiei unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, Maria Miron și Mirela Păiuș au repetat manevra, spun procurorii, iar omul a intrat în stop cardio-respirator în numai 58 minute, pentru ca o oră mai târziu să-i fie declarat decesul.

„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.

Medicii se apără între ei

În urma apariției acestor informații absolut cutremurătoare, mai mulți medici au sărit în apărarea celor două doctorițe reținute. La Spitalul Sf. Pantelimon, mai multe cadre medicale au protestat, în timp ce președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek, a declarat joi, la Digi24, că dozele mari de noradrenalină nu pot fi administrate pe perioade mari de timp, ci trebuie revenit la doze obișnuite în cazul pacienților cu tensiune arterială mică.

De asemenea, medicul psihiatru Gabriel Diaconu, consilier al ministrului sănătății Alexandru Rafila, a criticat vehement ancheta procurorilor.

„A apărut în sfârșit referatul procurorilor în cazul de la Sf. Pantelimon. E un foileton pe aici hilar, pe aici ridicol, frescă a bârfelor din spital într-o situație de criză și conflict al personalului din ATI, reinterpretat romantic din care să reiasă că cele doctorițe ar fi «îngeri ai morții» care luau oameni bine-mersi și-i omorau cu zile (…) Când oamenii sunt ”de lăsat” sau pe cale să moară, dar mai ales în contextul celorlalți pacienți din ATI care-ar putea fi obligați să asiste involuntar la procesul agonal, și exitusul pacientului, e de dorit să nu fie în văzul tuturor. E o chestiune umană, ține de demnitate, dar și de particularitatea morții ca proces fiziologic. În moarte apare paloare cadaverică, dar și respirația agonală, finalmente exitus și relaxare sfincteriană”, a scris Diaconu pe Facebook.

Ulterior, el și-a anunțat demisia din funcția pe care o deține la Ministerul Sănătății.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii