Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un judecător CSM propune demiterea şefului Inspecţiei Judiciare: Am oferit deja colegilor câteva date pe care le consider îngrijorătoare

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 1 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Judecătorul CSM Bogdan Mateescu a anunţat că va supune plenului propunerea de demitere a şefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, menţionând că a oferit colegilor săi „date îngrijorătoare” privind activitatea acestuia. Magistratul susţine că sunt necesare modificări legislative pentru întărirea statutului inspectorilor judiciari.

Mateescu: Managementul IJ trebuie să fie cel mai performant

„Inspectia Judiciara este o institutie importanta a autoritatii judecatoresti.

Ca membru CSM-calitate incredintata prin vot de aproape 1000 de judecatori, cred sincer ca managementul sau trebuie sa fie cel mai performant posibil.

Am oferit deja spre analiza colegilor de plen cateva date pe care le consider ingrijoratoare.

Si cred cu tarie ca trebuie sa supun Plenului CSM spre analiza oportunitatii demiterii din functie a Inspectorului sef si nu doar avand in vedere perceptiile destul de ingrijoratoare ale Comisiei Europene din Raportul MCV referitoare la IJ, ci si pe baza altor motive extrase potrivit legii, pe care le voi prezenta colegilor mei.

Mai consider ca trebuie initiat pentru analiza CSM un demers privind necesitatea elaborarii unor propuneri legislative care sa intareasca statutul inspectorilor judiciari, sa asigure si mai mult respectarea standardelor de competenta si care sa contribuie la valorificarea la parametri optimi a ideii de responsabilitate.

Cred ca mecanismul prezent, care pune in mainile unei singure persoane (Inspectorul Sef) atributul numirii comisiilor de concurs pentru recrutarea inspectorilor, al adoptarii tuturor reglementatilor proprii inclusiv cele vizand evaluarea inspectorilor si mai ales de supervizare (confirmare/infirmare) in proceduri disciplinare, ar trebui reevaluat.

Institutiile judiciare trebuie respectate. Este la fel de necesar sa se respecte intre ele, in scopul prezervarii si promovarii independentei magistratilor, ca drept al intregii societati”, a scris Bogdan Mateescu pe Facebook.

Controversele din jurul lui Lucian Netejoru

Şeful Inspecţiei Judiciare este un personaj controversat, fiind acuzat de mai mulţi magistraţi de apropiere de mediul politic. Primul mandat al acestuia a fost prelungit printr-o hotărâre de guvern, iar în luna martie a obţinut un nou mandat de 3 ani în fruntea instituţiei, fiind validat ca urmare a votului a trei dintre cei cinci membri ai comisiei CSM.

Lucian Netejoru este considerat a fi un apropiat al Liei Savonea, preşedintele CSM.

Potrivit pressone, şeful Inspecţiei Judiciare ar fi plagiat aproape tot conţinutul lucrării sale de doctorat.

În 2017, în calitate de şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi spunea că Netejoru a făcut parte din Loja Masonică, fără a trece acest aspect în declaraţia de interese. Procurorii au anchetat acest aspect in rem, însă dosarul a fost închis, fapta fiind prescrisă.

Sursa foto: tvr.ro

Comentarii


  • I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 44331 more Info on that Topic: mainnews.ro/un-judecator-csm-propune-demiterea-sefului-inspectiei-judiciare-am-oferit-deja-colegilor-cateva-date-pe-care-le-consider-ingrijoratoare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/un-judecator-csm-propune-demiterea-sefului-inspectiei-judiciare-am-oferit-deja-colegilor-cateva-date-pe-care-le-consider-ingrijoratoare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/un-judecator-csm-propune-demiterea-sefului-inspectiei-judiciare-am-oferit-deja-colegilor-cateva-date-pe-care-le-consider-ingrijoratoare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *