Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un an de la tragedia care marca sistemul sanitar din România: Pacienți internați în ATI cu COVID-19, uciși într-un incendiu provocat de o lumânare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 noiembrie 2021

În seara de 14 noiembrie 2020, un incendiu care a izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț scotea în evidență imaginea unui sistem sanitar ajuns în pragul colapsului, măcinat de pandemia de coronavirus și de problemele cu care s-a confruntat în ultimii 32 de ani. 

Pentru situaţia de 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare, cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, spunea Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, în noiembrie 2020, la scurt timp după incendiu.

10 persoane internate în stare gravă cu COVID-19 în secția ATI a spitalului și-au pierdut viața în incendiu. Cătălin Denciu, medicul care a încercat să salveze pacienții din salonul cuprins de flăcări, a suferit arsuri de gradul 3 pe 40% din suprafața corpului și a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.

Sunt 2 cauze principale și secundare ale incendiului. Cauza principală – aprinderea unor lumânări în secția ATI. Cauza secundară – scurtcircuitul provocat prin deflagrația inițial pornită de la lumânarea aprinsă, ceea ce a avut urmări și mai grave”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, reprezentant al unor victime din dosarul deschis în urma tragediei, pentru Main News.

Imediat după tragedie, autoritățile declanșau controale în toate secțiile ATI din țară. Au constatat că, din 1.392 de clădiri ale spitalelor de stat și private, cu paturi, doar 310 dețineau autorizație de securitate la incendiu, iar alte 728 nu necesitau obținerea acestui aviz.

Un an de zile de la Piatra Neamț și câteva săptămâni de la ultimul spital care a luat foc, nu s-a schimbat mare lucru. Lucrul acesta s-ar putea întâmpla oricând, se funcționează în baza unui grafic din 1965, aerisire pe bază de deschiderea geamurilor, nu există ventilație automatizată, există proasta instruire a personalului medical”, susține avocatul.

Șase foști manageri, urmăriți penal / Asistente acuzate de ucidere din culpă

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar penal imediat după incendiu, iar ancheta a avansat pe parcursul ultimului an.

Pe 29 octombrie, procurorii Parchetului General anunțau că șase foşti manageri ai spitalului sunt urmăriți penal pentru ucidere din culpă.De aceleași fapte mai sunt acuzate două asistente și medicul șef al secției ATI.

În 14 noiembrie 2020, asistentele au lăsat nesupravegheată o lumânare, care ar fi constituit sursă de inițiere a focului, potrivit anchetatorilor.

Sunt medici care au mințit acolo (n.r. în timpul anchetei), în încercarea de a-i ascunde pe alți colegi de-ai lor. Li s-au deschis și lor dosare penale pentru favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă și obstrucționarea justiției în termeni largi”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Avocatul a adăugat că dosarul ar urma să fie trimis în judecată în primăvară, iar procesul să înceapă în vara anului 2022.

Spital modular în locul secției ATI

Asociația „Dăruiește Viață” a construit Spitalul Modular ATI Piatra Neamț, după ce, în urma incendiului, județul a rămas fără secție ATI pentru tratarea pacienților aflați în stare gravă. Din septembrie, unitatea medicală funcționează la capacitate maximă.

176 de pacienții în stare gravă au beneficiat de îngrijire medicală la standarde europene, iar 38 de cadre medicale lucrează aici în condiții de siguranță”, arată Asociația „Dăruiește Viață”, printr-o postare pe Facebook.

Spitalul Modular ATI Piatra Neamț a fost construit prin donațiile a peste 10.500 de oameni și peste 400 de companii. Turul virtual al spitalului modular poate fi accesat aici.

Sursă foto: Inquam Photos / tvmneamt.ro / Flavius Corfu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *