Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fost manager al Spitalului Județean din Piatra Neamț, intrat din nou în vizorul DNA / Ioan Lazăr a fost trimis în judecată după ce ar fi atribuit ilegal un contract

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 18 noiembrie 2021

Un fost manager al Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț și un fost șef al Serviciului de achiziții au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, potrivit unui comunicat transmis joi, 18 noiembrie. Ioan Lazăr și Oana Murariu sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce ar fi atribuit în mod ilegal un contract pentru reabilitarea și modernizarea secției de pediatrie.

Este vorba de contractul „Reabilitarea și modernizarea secției pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț”, achiziție ce a fost atribuită în anul 2015 unei asocieri de firme din care făcea parte un om de afaceri, trimis la rândul lui în judecată de procurorii DNA.

Anchetatorii susțin că Ioan Lazăr ar fi pregătit documentele necesare achiziției după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziție lista de dotări medicale și nemedicale și prețurile acestora.

S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant”, susțin procurorii DNA.

Ulterior, fostul director al spitalului din Neamț și Oana Murariu, fostul șef al Serviciului de achiziții, au stabilit un preț mai mare cu aproximativ 42% (echivalentul a 1.198.727 de euro) față de valoarea reală a achizițiilor ce urmau să fie făcute în contractul respectiv.

De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentația de atribuire a contractului și răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privința specificațiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricționa accesul altor operatori economici la procedură”, potrivit procurorilor.

Deși lucrările din cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea secției pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț” nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele au fost livrate și plătite în perioada 2015-2017.

Cu titlu de exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului și încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secții, începând cu data de 04 decembrie 2018”, arată sursa citată.

Prejudiciul din dosar se ridică la 2.531.421 de lei. Procesul se va judeca la Tribunalul Neamț.

Lazăr Ioan, vizat de mai multe dosare penale

Fostul manager al SJU Neamț și fostul șef al Serviciului de achiziții au mai fost trimiși în judecată de DNA, în anul 2018, fiind acuzați că au fraudat licitația pentru achiziția unui computer tomograf.

Totodată, în anul 2020, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Lazăr într-un alt dosar legat de fraudarea unor achiziții de aparatură medicală.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *