Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un adolescent de 16 ani, cercetat penal după ce a intrat cu un cuțit asupra sa într-un liceu din Craiova

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 11 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

Un adolescent din Craiova a fost prins de jandarmi cu un cuțit asupra sa, in incinta unui liceu. Deși nu era elevul instituției de învățământ, minorul a reușit să intre în incinta acesteia, manifestând un comportament neadecvat, potrivit Jandarmeriei Române. Astfel, tânărul de 16 ani s-a ales cu dosar penal pentru deținera fără drept de obiecte periculoase în sediul unei instituţii publice.

„Reamintim pe aceasta cale că portul, fără drept, în locuri publice a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului sau a altor asemenea obiecte periculoase se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă”, a precizat Jandarmeria Română.

Reamintim, recent, un elev din Capitală a ajuns în arest preventiv pentru tentativă de omor, după ce și-a înjunghiat profesoara de japoneză, iar altul se află sub control judiciar după ce și-a amenințat profesorul de sport c cuțitul. În urma acestor incidente, Ministerul Educației a demarat acțiuni de prevenire a violenței din școli, însă, grupurile anti-bullying(n.r. împotriva hărțuirii) nu sunt funcționale în toate școlile din țară.

„Noi am cerut Ministerului Educației Naționale introducerea explicită, în textul Legii Educației Naționale, a prevederii ca în fiecare unitate de învățământ să fie înființat un grup de acțiune anti-bullying cu rolul de prevenire, identificare şi soluționare a faptelor de bullying. Din câte cunosc eu, până la acest moment nu s-a introdus. Sunt foarte puține unitățile de învățământ în care sunt active aceste grupuri anti-bullying, în 200-250, din  cele peste 5000  de școli care sunt în România”, a precizat pentru Main News, George Roman, director de programe la „Salvați Copiii”.

În ultimii doi ani, marcați de crizele succesive cauzate de pandemie și război, centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat un număr total de 1.241 de copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale.

Cele mai frecvente diagnostice au fost reprezentate de anxietate – 28,8% și tulburări emoționale (23%).

Majoritatea covârșitoare a cazurilor de depresie s-au înregistrat în rândul copiilor din grupa de vârstă 11 – 14 ani și al adolescenților (15 – 18 ani), respectiv 32% și 54% din cazuri;

Au fost înregistrate și cazuri severe, în care tulburările de tipul anxietății și depresiei au dus la tentative de suicid: trei la grupa de vârstă 11 – 14 ani și cinci în rândul adolescenților.

CITEȘTE ȘI: Tribunalul București, despre elevul care și-a înjunghiat profesoara: A premeditat fapta din luna martie. Ce spune un psiholog despre școlile din România

Sursă foto : Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW