UE a înființat EUPM, misiunea civilă care va ajuta Republica Moldova să facă faţă crizelor de securitate
Uniunea Europeană va trimite o misiune civilă în Republica Moldova „pentru a spori rezistenţa sectorului de securitate al ţării” şi pentru a o ajuta facă faţă ameninţărilor hibride, inclusiv atacuri cibernetice, acţiuni de manipulare şi dezinformare prin media şi „ingerinţe străine”, arată un comunicat al Consiliului UE.
„Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securităţii, integrităţii teritoriale şi suveranităţii acesteia”, a declarat luni Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate, Josep Borrell.
„Întrucât Republica Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea şi intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această ţară prin acţiuni hibride”, a arătat şeful diplomaţiei UE.
„Desfăşurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE (acordat Moldovei) în circumstanţele dificile actuale”, a punctat Borrell.
„Consiliul a instituit astăzi (luni – n.r.) misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate şi apărare comune (PSAC). Obiectivul acestei misiuni civile este de a consolida rezilienţa sectorului de securitate al ţării în domeniul gestionării crizelor şi al ameninţărilor hibride, inclusiv al securităţii cibernetice, şi de a combate manipularea informaţiilor şi interferenţa străină (FIMI)”, arată comunicatul Consiliului UE.
EUPM este înfiinţată la solicitarea Republicii Moldova şi va avea un mandat iniţial de doi ani. Într-o scrisoare datată 28 ianuarie 2023, adresată Înaltului Reprezentant, premierul de atunci al Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a invitat UE să desfăşoare o misiune civilă în această ţară în cadrul PSAC.
Comandamentul de operaţii al EUPM va fi în Republica Moldova, iar Stefano Tomat, directorul executiv al Capacităţii civile de planificare şi conducere (CPCC) din cadrul SEAE, va fi comandantul operaţiunii civile.
În viitorul apropiat va fi numit şi un şef al misiunii, care va conduce operaţiile la faţa locului – precizează comunicatul Consiliului UE.
Astfel, misiunea va oferi consultanţă la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii şi politici şi va identifica nevoile de consolidare a capacităţilor în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a ameninţărilor şi răspuns la ameninţările hibride, arată comunicatul. Misiunea va include o celulă de proiect responsabilă de identificarea şi punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menţionate anterior, „în strânsă coordonare cu alţi actori care împărtăşesc aceeaşi viziune”, se spune în comunicat.
În vara anului trecut, Republica Moldova a primit, odată cu Ucraina, statutul de ţară candidată la UE, iar la sfârşitul anului trecut, liderii europeni au decis ca UE să continue să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, în contextul în care aceasta se confruntă cu „impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Misiunile civile ale UE presupun desfăşurarea de personal nemilitar într-un context de criză, predominant cu scopul de a consolida pacea. Acestea pot acoperi un spectru larg de activităţi, de la formarea poliţiei până la reforma justiţiei.
Miniștrii de Externe din UE discută situația Ucrainei
Anunţul înfiinţării EUPM vine în condiţiile în care miniştrii de externe din UE s-au reunit luni la Luxemburg pentru a discuta despre mai multe subiecte, inclusiv despre războiul din Ucraina.
În momentul în care au sosit la reuniune, atât ministrul român de externe Bogdan Aurescu, cât şi Josep Borrell au declarat că va fi discutată şi situaţia din Republica Moldova şi Georgia, deoarece „ţările care se află la graniţă şi care văd războiul de foarte aproape simt ameninţarea”.
Rusia a fost acuzată în repetate rânduri atât de la Chişinău, cât şi de la Bruxelles sau Washington că pregăteşte terenul pentru o lovitură de stat care ar putea destabiliza şi antrena Moldova în războiul Kremlinului.
CNN notează că potrivit oficialilor de la Casa Albă, SUA consideră că Rusia lucrează pentru a slăbi guvernul moldovean, în timp ce acesta caută să stabilească legături mai strânse cu UE.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că foloseşte sabotori din serviciile speciale, sub acoperire civilă, pentru a alimenta proteste şi tulburări sociale, pe fondul unei perioade de instabilitate economică. Avertismente similare au venit şi din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii