Nicolae Ciucă, interviu în presa de la Chișinău: România va fi mereu alături de R. Moldova
România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, indiferent de natura şi greutatea temelor economice şi de securitate la care va fi supusă, a asigurat premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat portalului de știri din țara vecină Deschide.md, cu ocazia vizitei pe care o întreprinde joi, 23 martie, la Chişinău.
Prim-ministrul român a transmis că o mare parte a discuțiilor din cadrul vizitei oficiale de la Chișinău vor viza sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova.
„România a făcut tot ceea ce putea, dincolo de orice reglementare curentă, pentru a fi alături de Republica Moldova. De la sprijinul acordat pentru refugiații găzduiți în stânga Prutului, la preluarea unei mari părți a lor direct în România (…), la sprijinul financiar bugetar direct de 10 milioane de euro, la sprijinul cu produse energetice, gaz natural și energie electrică, lemn de foc, păcură (…) Trebuie spus că am reușit într-o singură jumătate de zi să livrăm 80% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, atunci când au intervenit penele de curent și blocarea aprovizionării din cauza bombardării infrastructurii energetice critice de către Rusia. (…) Nu există întâlnire în care tema Republicii Moldova să nu fie punct de agendă a mea sau a președintelui Klaus Iohannis sau a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”, a mai spus Nicolae Ciucă.
În ceea ce privește situația de securitate tot mai tensionată din țara vecină, premierul român a menţionat că unul dintre sponsorii direcţi ai evoluţiilor în sensul creşterii rezilienţei Republicii Moldova este Centrul Euro-atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti și că țara noastră oferă sprijin bilateral în pregătire și know-how la nivelul instituțiilor de securitate implicate în protejarea cetățenilor și a teritoriului Republica Moldova.
Mai mult, Nicolae Ciucă a salutat promulgarea legii privind înlocuirea sintagmei de „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării, inclusiv în Constituție.
„Dorim să salutăm punerea în acord a legilor din Republica Moldova cu Hotărârea Curții Constituționale vizând denumirea limbii, limba română, așa cum este menționată în Declarația de Independență pe baza căreia a fost recunoscut statul Republica Moldova”, a mai precizat șeful Guvernului român. Detalii aici.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii