Ucraina reia exporturile de energie electrică. Cum va influența Europa această decizie
Ucraina va relua exporturile de energie electrică pentru prima dată după o pauză de şase luni, având în vedere succesul reparaţiilor efectuate după atacurile repetate ale Rusiei, a declarat vineri ministrul Energiei, Herman Haluşcenko, citat de BBC. Sistemul produce capacitate suplimentară de aproape două luni și că ucrainenii nu se confruntă cu restricții.
„Următorul pas este reluarea exporturilor de energie electrică, ceea ce ne va permite să atragem resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia necesară a infrastructurii electrice distruse şi deteriorate”, explicat ministrul ucrainean, Haluşcenko, potrivit sursei citate.
Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie a anului trecut, pentru a ajuta ţara să îşi menţină funcţionarea în ciuda războiului. Reluarea exporturilor de energie electrică înseamnă mai multe resurse financiare pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia.
Ucraina vrea în NATO și bani de la Uniunea Europeană
Oficialii de la Kiev estimează că vor putea obține până la 1,5 miliarde de euro din exporturile de electricitate către UE, în maximum șase luni, bani care pot fi folosiți pentru „reconstrucția” statului, urmare a atacurilor rusești. Ucraina poate exporta către UE maximum 400 de megawaţi, menționează Haluşcenko.
Războiul dintre Rusia și Ucraina ține de 410 zile. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, 8 aprilie, că dorește să obţină la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.
Citește și: Aurescu: România va ajuta Ucraina cu 830 000 de dolari. Cum vor fi folosiți banii
Sursă foto: Pixabay
Comentarii