Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Lovitura de stat din Republica Moldova, pusă în aplicare? Partida pro-Kremlin anunță protest la Chișinău

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 13 februarie 2023

La scurt timp după ce Maia Sandu a oferit detalii despre o tentativă de lovitură de stat orchestrată de Kremlin, așa-numita „Mișcare Națională pentru Popor” din care face parte partidul „Șor”, al oligarhului fugar Ilan Șor, unii veterani ai Ministerului Afacerilor Interne și activiști pro-ruși de la Chișinău, au anunțat o acțiune de protest pentru duminică, 19 februarie, relatează Jurnal.md.

Reprezentanții acestei mișcări au organizat o conferință de presă la care au anunțat că deja de o săptămână în corturile roșii instaurate nu doar la Chișinău, ci și în raioane, se colectează semnături „pentru a obliga Guvernul să plătească integral facturile cetățenilor la energia electrică, termică și la gazele naturale”.

Serghei Mișin, președintele unui partid pro-rus, „Renaștere”, a menționat că inițiativa ar fi susținută și de unii reprezentanți de peste hotare.

La rândul său, deputata partidului„ Șor”, Marina Tauber, a declarat că, după demisia premierului Natalia Gavrilița, „ar trebui să plece din funcție și președintele Maia Sandu”.

Printre cei care mai susțin această mișcare și au apărut la conferință, figurează Maia Laguta și artistul Mihai Petrache.

Lovitură de stat, pregătit de Kremlin

Într-o declarație de presă susținută luni, 13 februarie, Maia Sandu a denunțat o lovitură de stat pregătită de Kremlin. Potrivit informațiilor Serviciului de Informații și Securitate, diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, ar urma să încerce schimbarea puterii de la Chișinău, prin atac asupra unor edificii ale statului, acțiuni violente și luare de ostatici.

„În ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimb puterii de la Chișinău.”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a declarat că planul Federației Ruse de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul țării vecine nu este unul nou, amintind de protestele din toamnă, organizate de partidului oligarhului Șor. Detalii aici.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rusesc, depistat de spionajul ucrainean, care arată cum, cine și când va destabiliza situația din țara vecină. Detalii aici.

„Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună localizare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive”, a mai spus liderul de la Chișinău.

Maia Sandu a explicat că planul presupune folosirea persoanelor din afara țării. Conform acesteia, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrate în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW