Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană prelungeşte protecţia temporară a refugiaţilor ucraineni

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 octombrie 2022

Uniunea Europeană (UE) a prelungit „cel puţin până în martie 2024” protecţia temporară pe care o acordă refugiaţilor ucraineni din calea Războiului rus din Ucraina, a anunţat luni comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne Ylva Johansson, relatează AFP.

Aproximativ 4,2 milioane de ucraineni au în prezent acest statut, care le-a fost acordat pentru prima oară de către UE, care le oferă drepturi în accesul la locuinţă, pe piaţa muncii, la sistemul şcolar şi la prestaţii sociale, potrivit lui Ylva Johansson.

”Directiva cu privire la protecţia temporară va continua să se aplice cel puţin până în martie 2024”, a anunţat comisarul suedez.

Bombardamentele de luni de la Kiev şi ale altor oraşe ucraineen ”arată că este important să continuăm să-i primim pe cei care au nevoie să fugă în UE”, a denunţat ea.

Ea i-a asigurat pe ucrainenii care au decis să se întoarcă acasă că se vor putea întoarce în UE, în cazul în care situaţia se degradează din nou în Ucraina, şi că-şi vor putea relua statutul protecţiei temporare.

”Am decis că nu va fi necesară o dezînregistrare din protecţia temporară în cazul în care vă întoarceţi (în Ucraina). Singurul lucru pe care trebie să-l faceţi este să le semnalaţi autorităţilor naţionale sau locale din ţara gazdă că vă întoarceţi în Ucraina”, a precizat ea.

Directiva privind protecţia temporară – distinctă de procedura obişnuită a azilului – a fost activată pentru prioma oară de către UE la începutul lui martie, la câteva zile după lansarea invaziei şi ofensivei ruse în Ucraina.

Această directivă se aplică pe o perioadă de un an de zile şi poate dfi prelungită.

Ea poate fi relungită până la trei ani – adică până în martie 2025 – cu aprobarea Consiliului European, în care sunt reprezentate statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW