Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ucraina cere României să doboare dronele și rachete rusești din apropierea spațiului aerian românesc

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 septembrie 2024

Noul ministru ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, aflat miercuri în prima vizită oficială la București, a cerut României să doboare dronele rusești din apropierea spațiului său aerian.

„Este foarte importantă, pentru a consolida apărarea Ucrainei. Este un scut nu numai pentru Ucraina, cât şi pentru Europa (…) Avem cazuri numeroase de încălcare a spaţiilor aeriene ale statelor NATO de către rachetele sau dronele ruseşti. De aceea, acest sistem, mai ales în preajma iernii, ne va permite să consolidăm capacităţile noastre de apărare”, a spus Andrii Sîbiha, transmite Agerpres.

Șeful diplomației ucrainene a subliniat că rachetele şi dronele ruse trec sau cad în apropiere de centralele nucleare din Ucraina şi pot fi extrem de periculoase.

„De aceea vreau să rog partenerii noştri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc”, a adăugat Sîbiha.

Rușii încalcă teritoriul României. Autorităție nu fac nimic

Un grup de drone de atac Shahed rusești a violat luna trecută spațiul aerian al României. Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.

Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, una dintre drone a ajuns până în zona Sabangia, o localitate aflată pe malul lacului Razim, la peste 30 km de frontiera cu țara vecină. Cu ajutorul Serviciului Român de Informații, Armata a găsit resturile unei drone rusești în apropiere de localitatea Periprava din județul Tulcea.

Rușii nu s-au oprit însă aici. O navă aflată sub pavilion ucrainean, care transporta cereale, a fost lovită de o rachetă rusească în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 55 de km de localitatea Sf. Gheorghe.

În tot acest timp, politicienii încearcă să minimalizeze pericolul. Premierul Marcel Ciolacu a transmis, în ciuda oricărei logici, că aceste proiectile pătruse pe teritoriul României nu îi pun în pericol pe cetățeni, în timp ce președintele Klaus Iohannis nu a avut nicio declarație publică legată de acest subiect. Șeful statului a convocat în cele din urmă o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care vor fi discutate „implicațiile pentru România ale războiului din Ucraina”. Întrevederea va avea loc joi, 19 septembrie, la Palatul Cotroceni.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii