Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tudor Chirilă, de 1 iunie: România nu își iubește copiii. Încă o zi în care ne prefacem că sunt în centrul societății noastre

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 1 iunie 2022

Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, susține, într-o postare pe Facebook, că România nu își iubește copiii, iar 1 iunie este încă o zi „în care ne prefacem că copiii sunt în centrul societății noastre”. Chirilă a publicat, totodată, și un raport World Vision România despre bunăstarea copilului din mediul rural.

„Încă o zi în care ne prefacem că copiii sunt în centrul societății noastre. Încă o zi în care vorbim despre lumea pe care ar trebui s-o construim pentru copiii noștri sau despre încrederea pe care ar trebui să le-o insuflăm. Nu mai vorbesc de dragoste. Ieri am fost invitat la un podcast la liceul Emanuil Gojdu din Oradea și apoi la o întâlnire cu elevi de la același liceu. Din discuție a reieșit cumva că întrebările pe care le are generația asta sunt legate de nesiguranță profesională, lipsa orientării în zona asta și paralelismul școlii cu viață.

Școala noastră nu pregătește copiii pentru viață. Copiii ăia pe care ii sărbătorim azi și cărora le atribuim viitorul nostru. Azi e ziua copilului. Da, e frumos să fii copil când ai măcar siguranța zilei de mâine. Ce se întâmplă cu restul: cei pentru care familiile nu au bani că să-i țină în școală, mamele copile care fac copii în urmă abuzurilor adulților, ce se întâmplă cu cei care cresc în familii dezorganizate predestinați să devină la rândul lor ba alcoolici, ba infractori sau în cel mai bun caz șomeri dependenți de un ajutor social absurd de mic?

România nu-și iubește copiii. E un adevăr pe care dacă l-am acceptă și recunoaște colectiv am face un bine enorm societățîi noastre. Și copiiilor. Dar pe noi bolile noastre sociale ne sperie. Și preferăm să băgăm mizeria sub preș. Că poate e inspecție și nu dăm bine. Azi e 1 iunie. Copiii norocoși se bucură de activități cu părinții. Ceilalți…”, a scris Chirilă pe rețeaua socială.

El a pus și raportul World Vision România despre bunăstarea copilului din mediul rural. Potrivit documentului,

  • 1 din 10 copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ
  • 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare
  • Aproape jumătate dintre mame nu le-au făcut niciodată analize medicale copiilor
  • 2 din 10 copii spun că violenţa este prezentă în şcoala lor mult sau foarte mult
  • 24% dintre copii spun că nimeni nu îi ajută atunci când nu se descurcă la teme
  • Un sfert din copii spun că elevii din familiile sărace sunt discriminaţi (mult sau foarte mult)
  • 88% dintre copiii de școală primară și 73% dintre copiii de gimnaziu nu au mers niciodată în tabără
  • 42% dintre adulţi recunosc că nu ar ști ce să facă dacă ar afla de un caz de abuz sau neglijare a unui copil din comunitate
  • 31% din copiii de la ţară declară că niciodată sau doar uneori se simt puternici și sănătoși
  • Vârsta la care minorii încep fumatul și consumul de alcool este de sub 14 ani

Puteți citi raportul integral aici – Bunăstarea Copiilor din mediul rural

Foto: Tudor Chirilă/ Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *