Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Drulă critică DNA pentru ancheta privind achiziția de vaccinuri

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 28 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Cătălin Drulă, liderul Uniunii Salvaţi România (USR), a făcut declaraţii ferm argumentate luni, denunţând dosarul referitor la achiziţia de vaccinuri drept „cel mai mare malpraxis judiciar” din timpul său în politică. Agerpres a transmis aceste declaraţii ale preşedintelui USR, în care acesta a subliniat că documentul constituie o „agresiune politică” la adresa Opoziţiei şi a reiterat că Vlad Voiculescu va rămâne pe lista de candidaţi ai USR pentru alegerile europarlamentare.

Drulă și-a exprimat părerea faţă de modul în care este construit dosarul, sugerând suspiciuni legate de provenienţa acestuia, inclusiv posibile influenţe antivacciniste ale procurorului care se ocupă de caz. El a adus în discuţie și schimbările din sistem, precum remanierea fostului şef al DNA, Crin Bologa, menţionând că acest dosar ar fi lipsit de susţinere şi structură, fapt ce ar fi determinat modificările la nivelul conducerii.

Nu se potriveşte nimic în această poveste. Este cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar – nu înţeleg de unde vine, am nişte bănuieli, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că domnul procuror de acolo are convingeri antivacciniste. Înţeleg că domnul Bologa, care a fost şeful DNA şi nu a fost destul de comod cu actuala Putere, a fost schimbat pentru că i s-a părut că acest dosar nu are structură, nu se susţine”, a spus Drulă.

Dosarul „criminalizează o procedură” a UE

Conform președintelui USR, dosarul pare să criminalizeze o procedură adoptată la nivelul Uniunii Europene, fără a evidenţia vreo formă de corupţie. Drulă a subliniat că achiziţionarea vaccinurilor a fost un proces european, unde Uniunea Europeană a contractat 4,5 miliarde de doze pentru o populaţie de 450 de milioane de cetăţeni, iar fiecare ţară membră a participat conform cotei stabilite în funcţie de populaţia sa.

Cei de la Comisia Europeană care au participat la aceste negocieri asta au decis. România nu a contractat de zece ori cât populaţia, ci 80 de milioane la 19 milioane de cetăţeni. (…) De fapt, nici UE nu a luat de zece ori, pentru că până la urmă s-au cumpărat efectiv 2,5 miliarde de doze la nivelul UE. Nici România nu a luat 80 de milioane, ci doar 35. Niciun stat membru nu a făcut achiziţii directe în afară de Ungaria, care şi-a cumpărat singură vaccinuri din Rusia şi din China. Restul statelor membre au participat într-un mecanism de achiziţie comună, în care la fiecare dintre aceste contracte şi acte subsecvente, stabilite de CE, a participat conform cu populaţia sa”, adăugat el.

Cătălin Drulă a adus în atenție rolul profund al conducerii politice, precum preşedintele Klaus Iohannis şi fostul premier Florin Cîţu, în luarea deciziilor privind achiziţionarea de vaccinuri. În declaraţiile sale, Drulă a insistat asupra implicării lui Iohannis în discuţiile de nivel european referitoare la cota de participare a României în procesul de achiziţie a vaccinurilor.

Persecuția politică – dosarul

Drulă a adus critici puternice faţă de modul în care s-a desfăşurat dosarul privind achiziţiile de vaccinuri, susţinând că acesta reprezintă o persecuţie politică, făcând referire la numirea unui nou şef al DNA şi presupusele motive politice din spatele deschiderii acestui dosar. El a subliniat lipsa de substanţă a acuzaţiilor şi a identificat un presunto caracter antivaccinist al unor persoane implicate, sugerând că dosarul nu are nicio temelie solidă. Drulă a insistat asupra lipsei de dovezi concrete de corupţie şi a criticat alegerea vagă a unor texte de lege în argumentarea dosarului.

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii