Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tribunalul care l-a eliberat pe Marius Csampar, criminalul condamnat pentru 6 crime: Este disciplinat, a dat dovezi de îndreptare / Unul dintre judecători, în completul care l-a scos din închisoare și pe ucigașul care a incendiat o tânără

By Robert Madaianu , in Justitie , at 17 iunie 2020 Etichete: ,

Marius Csampar este disciplinat, sancțiunile i-au fost ridicate și a dat dovezi de îndreptare. Sunt principalele argumente ale Tribunalului Mehedinti, instanță care l-a eliberat condiționat, în mai 2020, pe bărbatul condamnat pentru uciderea a șase oameni. Asta deși, pe fond, judecătoria a ridicat semne de întrebare cu privire la comportamentul lui. Unul dintre judecători a fost și în completul care l-a eliberat condiționat, în urmă cu un an, pe Ion Turnagiu, și el condamnat pentru cinci crime. Recent, Turnagiu a incendiat o fată care l-a reclamat pentru viol.

La eliberarea lui Csampar, Tribunalul Mehedinți a ținut cont de recompensele primite de el în penitenciar.

”Având în vedere că persoana privată de libertate nu a mai fost sancționată disciplinar din data de 21.10.2014, toate cele 16 sancțiuni disciplinare fiindu-i ridicate de către comisiile de recompensare din penitenciarele în care a executat pedeapsa rezultantă a detențiunii pe viață, 12 dintre sancțiunile disciplinare fiind aplicate pentru abateri disciplinare ușoare și ținând seama ch în mod constant acesta a fost recompensat de către penitenciare pentru bună conduită (2 recompense în 2003, 2 recompense în 2004, 2 recompense în 2005, 1 recompensă în 2006, 2 recompense în 2008, 1 recompensă în 2010, 2 recompense în 2011, 3 recompense în 2012, 4 recompense îii 2013, 4 recompense în 2014, 4 recompense în 2015, 7 recompense în 2016, 2 recompense în 2017, 2 recompense în 2018, 6 recompense în 2019 și 1 recompensă în 2020), tribunalul reține că persoana privată de libertate este, la momentul analizării contestației sale, disciplinală”, se arată în decizia Tribunalului Mehedinți.

Tribunalul a fost de părere că Csampar a dat dovezi de îndreptare.

”Tribunalul reține că persoana privată de libertate a dat dovezi temeinice de îndreptare prin aceea că i-au fost ridicate sancțiunile aplicate, a fost constant recompensat pentru bună conduită, a fost repartizat sä execute pedeapsa în regim deschis iar concluziile evaluärii psihologice îi sunt favorabile”, potrivit documentului.

Judecătorii spun că antecedentele penale nu reprezintă un motiv suficient pentru ca el să nu fie eliberat condiționat niciodată.

”Tribunalul reține că prezența antecendelor penale nu poate justifica la infinit refuzul acordării beneficiului liberării condiționate în cazul concret al contestatorului, câtă vreme acesta şi-a îmbunătățit constant conduita pe parcursul executării pedepsei, iar refuzul constant pentru acest motiv conduce la concluzia că, în situația sa, pedeapsa detențiunii pe viață devine ireductibilă în fapt”, se mai arată în motivare.

Prima instanță i-a criticat comportamentul

Judecătoria Drobeta Turnu Severin, care, în primă fază, a respins cererea de eliberare, arată că Csapar nu a dovedit că și-a schimbat comportamentul.

”Se observă din trecutul petentului că acesta nu şi-a însuşit valorile sociale prin aplicarea unor sancțiuni penale şi, pe de altă parte, că în trecut scopul reeducării persoanei condamnate nu a fost atins. (…) Condamnatul trebuie să aducă dovezi clare în sensul reeducării sale pentru a convinge autoritäțile statului că s-a îndreptat şi că nu ve reitera comportamentul antisocial, împrejurare pe care instanța o apreciazä neîndeplinită în prezenta cauză”, potrivit documentului.

Judecătoria Drobeta a fost de părere că, atâta timp cât Csampar a realizat doar 201 zile de câștig după activitățile lucrative, stăruința în muncă nu este o condiție îndeplinită.

Cum s-a apărat Csampar

În fața instanței , bărbatul a spus că, în urma analizării sale, comisia din cadrul penitenciarului a stabilit că acesta a avut un comportament corespunzător.

”Astfel, arată că execută pedeapsa în regim deschis și desfășoară activități lucrative în cadrul seeției în care se află, respectiv este însarcinat cu dezinfectarea acesteia. Mai mult, arată că, în cazul în care va fi liberat, va putea beneficia de uri loc de muncă și de sprijinul soției sale. Mai aratd faptul că suferă dc afecțiuni medicale, aspect dovedit de Biletul dc externare atașat la dosarul cauzei”, potrivit documentului.

Marius Csampar a fost condamnat definitiv la închisoare pentru uciderea a șase persoane.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 51247 additional Information on that Topic: mainnews.ro/tribunalul-care-l-a-eliberat-pe-marius-csampar-criminalul-condamnat-pentru-6-crime-este-disciplinat-a-dat-dovezi-de-indreptare-unul-dintre-judecatori-in-completul-care-l-a…

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *