Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Victimele violențelor de la Revoluție, umilite în instanță, la coada pentru ”rația de adevăr” / Cum și-a bătut joc statul de supraviețuitori, în timp ce inculpații au stat acasă

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 30 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

La 30 de ani de la evenimentele sângeroase din iarna anului 1989, dosarul Revoluței a văzut lumina instanței. Pentru că legea le permite, inculpații au stat acasă. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus au lipsit de la termen. Din cele 5.000 citate, au venit, însă, 600 de persoane implicate în proces. Unele au bătut sute de kilometri pentru a-și lua ,,rația de adevăr”, așa cum s-a auzit, la un moment dat, la coadă. Oamenii, victime sau rude, s-au văzut nevoiți să aștepte la rând pentru a intra în sediul celei mai înalte instanțe din țară. După cinci ore în care s-a făcut prezența, procesul a fost amânat trei luni. Două persoane au avut nevoie de medici. Statul a demonstrat, din nou, că reușește să umilească cetățenii pe care trebuie să îi protejeze. Înalta Curte și-a modificat programul, a luat măsurile ce puteau fi luate pentru ca procesul să se desfășoare, cât de cât, decent. Doar că la formalitățile excesive, statul (a se citi Parlamentul, Guvernul) poate renunța modificând legi, schimbând proceduri. Pe scurt, poate găsi soluții.

Inquam Photos / Octav Ganea

Blocați în proceduri

Ca în orice alt proces, apelul este obligatoriu. Instanța e nevoită să se asigure că părțile implicate au fost citate cum trebuie. Doar că, atunci când în dosar sunt 5.000 de persoane, procedura se transformă într-un lung, aproape interminabil șir de nume. Cinci ore a durat pentru ca toate părțile să fie strigate.

Casa de avocatură a lui Adrian Cuculis reprezintă 12 persoane în dosarul Revoluției, atât victime cât și rude ale celor decedați. Avocatul a explicat, pentru mainnews.ro, că altfel nu se poate face, acum.

,,Nu există o variantă suplimentară, nu putem să discutăm despre o eludare a dispozițiilor legale, așa spune codul, așa trebuie făcut. Părțile sunt strigate, se consemnează prezența sau absența lor și în cele din urmă se trece la judecată”, spune Adrian Cuculis.

Așa s-a și făcut. A durat cinci ore, cum am arătat. Cu unele citații au fost probleme, iar procesul a fost amânat. Va fi reluat abia peste trei luni, în februarie 2020. Soluții ar fi, dar trebuie modificate procedurile, susține avocatul.

,,Prima dată verifici absolut toate citațiile, dacă există termen în cunoștință, respectiv s-a semnat de primire pur și simplu nu mai faci apelul în acea cauză, doar cu privire la cauzele unde s-au trimis citații, s-au emis citații și nu s-a ajuns la concluzia că s-a realizat în mod legal procedura de citație, atunci să spunem că s-ar putea face o strigare a tuturor părților din cazul respectiv. Dar acum nu se poate. Trebuie făcută o modificare concretă pentru cauzele care impun un asemenea efort din partea instanței”, a explicat avocatul.

Mainnews.ro a consultat și opinia unui judecător din Capitală, care a explicat cum, la fel ca în procesele din civil, pot fi găsite soluții.

,,În cauzele penale în care multe persoane s-au constituit parte civilă, instanţa de judecată poate desemna pentru acestea un reprezentant comun, respectiv un avocat din oficiu care să le reprezinte interesele, urmând ca toate actele de procedură, inclusiv citaţiile, să fie comunicate doar acestui reprezentant. Cu toate acestea, părţile civile au dreptul să refuze să fie reprezentate de acel avocat. (…) Probabil că soluţia optimă pentru cauzele penale cu multe persoane care s-au constituit parte civilă este instituirea unei limitări similare, chiar dacă părţile civile se opun”, a explicat judecătorul. El susține că, în acest fel, nu este afectat nici dreptul la soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil și nici cel de prezentare în faţa instanţei.

Inquam Photos / Octav Ganea

O problemă este și sediul instanței. Cu siguranță neîncăpător pentru cele 600 de persoane (să nu mai vorbim despre ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi venit 5.000). Fosta conducere a Înalte Curți a adus în discuție, în mai multe rânduri, necesitatea unui nou sediu. Însă, până acum, tot acolo a rămas. De pildă, în dosarul Mineriadei (de asemenea cu multe părți implicate), ședințele s-au ținut într-o sală, mai mare, de la Tribunalul Capitalei.

,,Instanța de judecată se poate constitui absolut oriunde, și în Casa Poporului, și într-o piață”, a mai declarat avocatul Adrian Cuculis.

,,Completul de judecată şi conducerea Înaltei Curți de Casație şi Justiție au luat toate măsurile administrative posibile, pentru a se putea asigura respectarea dispozițiilor procedurale, accesul persoanelor citate la ședința de judecată, respectarea drepturilor procedurale ale acestora şi asigurarea dreptului publicului la o informare corectă prin intermediul instituțiilor media, în condițiile speciale create de numărul mare de participanți la judecarea cauzei şi de spațiul insuficient în care se desfășoară activitatea instanței supreme”, a transmis ÎCCJ.

Avocat: Procesul va dura cel puțin 10 ani

,,Vorbim de un proces care se va întinde pe măcar jumătate de deceniu. Pentru a ne încadra în acest termen ar însemna să fie date termene, în primul rând, la două săptămâni, în niciun caz termene date la trei luni. Probabil că un termen realist este un deceniu”, a adăugat Cuculis.

Infracțiunile contra umanității, de care sunt acuzați inculpații din dosarul Revoluției, nu se prescriu. Înainte de a începe judecata, magistrații trebuie să analizeze cum a fost făcută ancheta, dacă probele au fost administrate legal. Avocatul lui Ion Iliescu a anunțat, deja, că va cere ca dosarul să fie retrimis pe masa procurorilor.

Inquam Photos / Octav Ganea

Iliescu, judecat pentru infracțiuni contra umanității

Protagonist în dosarul Revoluției este Ion Iliescu. Fostul președinte al României și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați, alături de alte persoane, de infracțiuni contra umanității, fapte pe care ei spun că nu le-au comis.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul în aprilie 2019. Acesta cuprinde  3.330 de volume.

Potrivit procurorilor, întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări, mai susțin anchetatorii.

Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă,. contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, şi ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor, mai spun procurorii.

Petre Roman a scăpat

În cazul fostului premier Petre Roman și a fostului redactor-șef al TVR, Teodor Brateș, procurorii au clasat ancheta în primăvară, însă au revenit asupra deciziei și au vrut să reia cercetările. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, însă, solicitarea de redeschidere a urmăririi penale în ceea ce îi privește. Și ei erau vizați tot pentru infracțiuni contra umanității, acuzații pe care le-au respins.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 43050 more Information on that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ [……

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 41750 additional Info on that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/victimele-violentelor-de-la-revolutie-umilite-in-instanta-la-coada-pentru-ratia-de-adevar-cum-si-a-batut-joc-statul-de-supravietuitori-in-timp-ce-inculpatii-au-stat-acasa/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *