Tribunalul Buzău suspendă unele ședințe de judecată. Patru zile de proteste din cauza reformei pensiilor speciale ale magistraților
Magistrații Tribunalului Buzău au decis să suspende unele ședințe de judecată(n.r. cauze civile) în perioada 19-23 iunie ac, informează Biroul de Relații Publice al acestei instanțe. Judecătorii de la Tribunalul Buzău spun că au recurs la această formă de protest din cauza proiectului de lege privind pensiile speciale ale magistraților.
Parlamenarii români vor ca vârsta de pensionare să crească etapizat la 60 de ani până în 2035. În prezent, magistrații din România se pot pensiona la 50 de ani. Mai multe detali despre ce prevede reforma pensiilor magistraților puteți citi aici.
„În contextul preconizatelor modificări privind vârsta de pensionare,unul dintre cei doi judecători delegați a făcut cerere de eliberare din funcție prin pensionare, cerere aflată pe rolul Secției de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii”, transmite Tribunalul Buzău.
Cum afectează activitatea instanței reforma pensiilor speciale ale magistraților, adoptată în Camera Deputaților
Judecătorii Tribunalului Buzău atrag atenţia că din cele 32 de posturi cu care este prevăzută instanţa, 19 sunt vacante.
Astfel, gradul de ocupare a schemei de personal este de doar 40%, respectiv 13 judecători şi alţi doi delegaţi de la alte instanţe. De asemenea, se arată că unul din cei doi judecători delegaţi a depus cerere de pensionare, care se află pe rolul Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, iar alţi 3 judecători îndeplinesc condiţiile de pensionare prevăzute de legislaţie.
Judecătorii de la Tribunalul Buzău: Situația actuală a instanței este critică
Tribunalul Buzău a avut de soluţionat în anul 2022 un total de 10.931 de cauze şi a înregistrat o încărcătură de 1.130,71 de dosare pe judecător, în creştere faţă de anul precedent când s-au înregistrat 965,2 dosare pe judecător. Totodată, în primele cinci luni ale anului curent a fost înregistrată o încărcătură de 704,6 dosare pe judecător, faţă de perioada similară a anului 2022 când s-au înregistrat 586,6 dosare pe judecător.
Magistrații Tribunalului Buzău susțin că situația actuală a acestei instanțe este critică, iar judecătorii fac eforturi mari, având în vedere volumul mare de lucru, cu „sacrificarea timpului petrecut cu familia”, informează conducerea Tribunalului Buzău.
Ce prevede statutul magistraților. Au sau nu voie să protesteze
Statutul judecătorilor și procurorilor(Legea 303/2004) prevede:
-Judecătorii și procurorii nu pot să facă parte din partide sau formațiuni politice și nici să desfășoare sau să participe la activități cu caracter politic.
-Judecătorii și procurorii sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice.
Nu se specifică dacă au voie să protesteze din cauza unor modificări legislative care îi privesc direct.
Codul Deontologic al magistraților face referire expresă la interdicția magistraților de a „fi influențați de doctrine politice”
În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu judecătorii și procurorii nu trebuie să fie influențați de doctrine politice.
Judecătorii și procurorii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formațiune politică, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formațiunile politice și nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor în astfel de scopuri.
Judecătorii și procurorii nu pot să acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o funcție publică cu caracter politic.
Menționăm că proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale ale magistraților a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, instituție cu rol consultativ în acest caz. Asociațiile profesionale ale magistraților au scris și Comisiei Europene despre riscul unor„ blocaje în instanță”, ca efect al creșterii vârstei de pensionare a judecătorilor și procurorilor.
Aproape toate instanțele din țară au transmis nemulțumirea privind proiectul de lege al pensiilor magistraților, însă, Tribunalul Buzău este prima instanță care a decis suspendarea unor cauze.
CITEȘTE ȘI: Magistrații români cer Comisiei Europene să suspende reforma pensiilor speciale
Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea
Comentarii