Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Trei persoane și trei societăți comerciale, urmărite penal de DNA în dosarul contractelor de achiziții la Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 23 iunie 2023

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus urmărirea penală în dosarul contractelor de achiziții de la Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu a trei persoane și trei societăți comerciale, se arată într-un comunicat de presă remis vineri, 23 iunie, de parchetul anticorupție. Potrivit surselor Main News, cei trei suspecți sunt Ciocan Daniel Ștefan, care ocupa funcția de coordonator transport în Departamentul Transporturi al bazei militare Mihail Kogălniceanu, Necula Claudiu George, care controla cele trei firme și lucrase la baza militară în perioada 2011-2019, dar a fost concediat, și Bâldea Elena Rodica, sora lui Necula , intermediar. 

Ciocan Daniel Ștefan, care ocupa funcția de coordonator transport în Departamentul Transporturi al bazei militare Mihail Kogălniceanu, a avut acces la informații confidențiale legate de contractele comerciale dintre firmele din România și agenții autorizate ale Forțelor Armate ale Statelor Unite (USA) în domeniul transporturilor. Suspectul ar fi furnizat ulterior aceste informații celorlalți doi suspecți, care controlau cele trei societăți comerciale menționate.

Informațiile nedestinate publicității, cum ar fi prețurile cadru, capacitatea de transport și rutele exacte, ar fi fost utilizate de SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shipping Grup SRL pentru a încheia mai multe contracte cu autoritățile americane. Conform estimărilor, aceste societăți ar fi obținut în total peste 16.321.445 euro din astfel de contracte frauduloase.

În schimbul „serviciilor” sale, suspectul a primit foloase necuvenite, inclusiv sume de bani, un teren în municipiul Constanța în valoare de 250.000 lei și un autoturism AUDI Q7, evaluat la 170.000 lei.

În cadrul anchetei, procurorii au dispus măsuri asigurătoare asupra sumelor de 531.450 euro și 1.501.847 lei, care au fost ridicate în urma perchezițiilor domiciliare efectuate la sediile celor trei societăți comerciale implicate și la domiciliul unuia dintre oamenii de afaceri cercetați.

Necula Claudiu George a ocupat și el funcția de „transportation coordinator”, dar a fost concediat în aprilie 2019 din cauza încălcării regulamentului intern al bazei militare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW