Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Trei licee din Timișoara fac ore online, din cauza frigului. Primăria cere bani de la Guvern pentru termificare

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 25 ianuarie 2022

Primăria Timișoara a anunțat marți, 25 ianuarie, că trei licee din municipiu desfășoară cursuri în sistem online, din cauza frigului. În acest context, primăria condusă de Dominic Fritz (USR) solicită, din nou, bani de la Guvern pentru termificare.

„Din cele 96 de unități de învățământ din Timișoara, în momentul de față au trecut la cursurile online din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă, două licee integral – Colegiul H. Coandă și Liceul de Artă – și încă unul parțial, Liceul Grigore Moisil. În aceste cazuri, clădirile în care își desfășoară activitatea aceste licee au instalații vechi, unele montate chiar în anii ‘60”, a anunțat primăria Timișoara.

În alte 9 unități școlare există focare active de COVID și în unele cazuri, vor urma alte închideri de școli din cauza situației pandemice.

„Primăria Municipiului Timișoara are în administrare peste 300 de clădiri (școli, grădinițe, licee, clinici și spitale), multe dintre ele aflate într-o stare avansată de degradare, care au nevoie urgentă de investiții masive. Încă de anul trecut municipalitatea a conceput și pus în aplicare un plan coerent prin care se vor face investiții masive în infrastructura școlară și sanitară.

De exemplu, anul acesta vor fi alocați aproape 100 de milioane de lei pentru investiții în școli și circa 5 milioane de lei pentru reparații. Aceste investiții vor viza nu numai o creștere a calității actului educațional, ci și eficientizarea energetică a unora dintre aceste clădiri publice”, se arată într-un comunicat al primăriei.

În acest context, administrația cere, din nou, bani de la Guvern.

„Primăria Municipiului Timișoara a virat de la începutul anului, către COLTERM suma de 27,5 milioane de lei, adică toți banii disponibili. În contextul exploziei prețurilor de pe piața energiei facem apel la susținerea Guvernului, care este absolut necesară pentru a traversa această criză”, conchide sursa citată.

Amintim că Partidul Social Democrat (PSD) i-a criticat pe Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și pe Dominic Fritz, primarul Timișoarei, chiar astăzi, din cauza termificării. Edilul USR a fost acuzat de social-democrați că „falimentat sistemul de termoficare”.

„Și în Bucureşti, şi în Timişoara, locuitorii suferă crunt de frig în case, şcoli şi spitale, pentru că cei doi edili au întârziat nepermis de mult pregătirile de iarnă sau pentru că, din indolenţă sau aroganţă, au afectat grav finanţarea serviciului public de termoficare. În timp ce în Capitală Nicuşor Dan a întârziat să depună în termenul legal solicitarea pentru ajutorul de la Guvern pentru subvenţia la gigacalorie, la Timişoara Dominic Fritz a falimentat sistemul de termoficare pentru că nu a achitat certificatele verzi.

Nici măcar promisiunea schimbării clasei politice nu a fost onorată. În timp ce primarul din Bucureşti a intrat în atenţia DNA din cauza unor probleme de corupţie, primarul din Timişoara nu a fost capabil nici până în momentul de faţă să îşi clarifice problema studiilor pe care pretindea că le-a absolvit. Deci, eşec pe toată linia!”, au transmis social-democrații într-un comunicat de presă transmis marți, 25 ianuarie, și citat de News.ro.

În luna decembrie, Guvernul a alocat mai mulți bani din Fondul de Rezervă pentru mii de unități administrativ-teritoriale.

De exemplu, în ședința de vineri, 17 decembrie 2021, peste un miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.057 de unități administrativ-teritoriale. Banii au ajuns la 23 de Consilii Județene, 59 de municipii, 205 orașe, și 2.769 de comune, conform unui comunicat transmis de Executiv, fiind vorba despre 3.057 de unități administrativ-teritoriale, în total.

În ce privește Capitala, bani au fost alocați atunci doar Sectorului 4, mai exact 16,9 milioane de lei. Și Timișoara a fost omisă la acea vreme, fapt criticat de edilul Fritz.

În ședința din 10 decembrie, au mai fost alocate 476,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru 105 de unități administrativ-teritoriale. Atunci, Primăria Timișoara a primit 5 milioane de lei, iar Consiliul Județean Timiș 6,5 milioane. În total, în județul Timiș au ajuns 11,5 milioane de lei.

Banii urmau să fie folosiți pentru plata subvențiilor la căldură și alte datorii ale administrațiilor publice, după cum au precizat anterior surse pentru Main News.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW