Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Trei asociații de magistrați critică proiectul lui Predoiu care oferă imunitate procurorilor și judecătorilor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 15 februarie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

În urma întâlnirii du delegația Comisiei Europene, aflată în misiune în România, trei asociații de magistrați au dat publicității un comunicat de presă în care critică recentul proiect al Ministerului Justiției pentru desființarea SIIJ în care se propune un soi de imunitate pentru procurori și judecători. 

Asociațiile “Forumul Judecătorilor din România”, ”Inițiativa pentru Justiție” și ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” susțin  că propunerea ministrului Predoiu ca magistrații să poată fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM reprezintă ”filtre de impunitate neconstituționale”, mai presus de orice cetățean obișnuit.

„De asemenea, subscrisele reiterează faptul că nu este necesară reglementarea unor filtre de impunitate neconstituționale pentru ca judecătorii și procurorii să-și poată desfășura activitatea, mai presus de orice cetățean obișnuit. Nu se poate susține sub nicio formă necesitatea implicării directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atribuții extrajudiciare, de tipul secției pentru judecători/procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, peste activitatea obișnuită a unui procuror, sub forma încuviințării trimiterii în judecată a judecătorilor, respectiv procurorilor cercetați penal”, se arată în comunicatul de presă transmis de cele trei asociații.

Cele trei asociații consideră că Nici propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror numai cu autorizarea prealabilă a procurorului general nu este rezonabilă.

„Nici propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror numai cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu este rezonabilă, Comisia de la Veneția, prin Avizul nr. 968/2019 din 9 decembrie 2019, subliniind că un sistem în care procurorul general poate împiedica în mod eficient orice anchetă îndreptată împotriva sa este contrar statului de drept, reprezentând un pericol grav pentru orice investigație, o atare concluzie desprinzându-se și din hotărârea din cauza Kolevi c. Bulgariei, pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în care s-a identificat o deficiență gravă a sistemului de justiție penală din Bulgaria, respectiv imposibilitatea virtuală de a-l investiga penal pe procurorul general)”, potrivit documentului.

Reprezentanți ai Asociației “Forumul Judecătorilor din România”, Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” și Asociației ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” s-au întâlnit, pe 12 februarie, la București, cu delegația Comisiei Europene, aflată în misiune în România.

Specialiștii europeni au venit în România pentru a evalua progresele înregistrate pentru îndeplinirea recomandărilor din ultimul raport MCV, emis în octombrie 2019.

„Discuțiile au surprins aspecte curente esențiale în funcționarea sistemului judiciar (examenele de promovare efectivă, desființarea SIIJ și garanțiile oferite în proiectul Ministerului Justiției, selecția pentru ocuparea pozițiilor de top din cadrul Ministerului  Public, funcționarea diverselor entități administrative din sistemul judiciar, eliminarea pensiilor de serviciu și modalitatea în care a fost realizată, ostilizând societatea și magistrații etc.). Îndeplinirea acestor obiective de referință reprezintă o obligație de rezultat din partea României, iar rapoartele MCV sunt construite în jurul acestor obiective pe care România trebuie să le atingă, făcând corp comun cu decizia, presupunând obligații și angajamente concrete și precise„, mai transmit cele trei asociații.

Asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor consideră „absolut necesară respectarea tuturor recomandărilor din ultimul raport MCV, atât de Guvern și Parlament (care trebuie să propună, respectiv să adopte imediat măsuri legislative necesare conformării cu cerințele din cadrul MCV), dar și de Președintele României (care trebuie să țină seama de avizele emise de Consiliul Superior al Magistraturii în procedurile aflate pe rol) ori de Consiliul Superior al Magistraturii”. 

Asociațiile de magistrați au concluzionat spunând că toate modificările necesare a fi aduse legilor justiției pentru punerea acestora în acord cu recomandările MCV „se impun a fi realizate de Parlament, cu bună credinţă, în vederea depăşirii impasului actual, pentru a nu se înregistra un nou regres în ceea ce priveşte independenţa și stabilitatea sistemului judiciar”.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *