Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Epidemiolog, despre redeschiderea școlilor: Benzină aruncată pe focul care a început să se stingă

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 5 noiembrie 2021

Epidemiologul Octavian Jurma a declarat pentru Main News că decizia de a redeschide școlile unde cel puțin 60% din personal este vaccinat împotriva COVID-19 este ca „o benzină aruncată pe focul care a început să se stingă”. Specialistul s-a referit la faptul că numărul de cazuri noi a început să scadă, în contextul vacanței forțate în care s-au aflat elevii în ultimele 2 săptămâni.

„O văd ca pe o benzină aruncată pe focul care a început să se stingă. Vă spun sincer, nu înțeleg motivația, adică înțeleg motivația  educațională, și eu am copii în școală, dar nu cred că există vreun părinte în țara asta care și-ar trimite copiii la școală și dacă sunt în pericol să se infecteze și să aducă acasă infecția.

Nu o înțeleg, pentru că, într-adevăr, pusă în context solicitarea ca 60% dintre profesori să fie vaccinați este foarte benefică pentru profesori, dar nu are niciun impact epidemiologic semnificativ în școală, darămite în comunitate”, a declarat pentru Main News Octavian Jurma.

El a avansat ca o posibilă soluție extinderea acestei condiții și în rândul elevilor sau populației din localități:

„Nu văd de ce nu putem extinde la 60% dintre elevi vaccinați dacă sunt elevii de liceu și se pot vaccina. Nu văd de ce nu putem discuta despre 60% din comunitatea, orașul în care școlile se deschid, să fie vaccinată. Asta ar fi o măsură mult mai rațională”, a adăugat acesta.

„Se aruncă cumva securea războiului între profesori și părinți, pentru că acum părniții care află, de exemplu, că școala lor are rată de vaccinare de 55% în rândul profesorilor încep să protesteze (…) Sădește discordie între profesori și părinți, asta mi se pare mult mai grav decât micile beneficii pe care le-am putea avea. Poate să inhibe pe termen lung vaccinarea. Oamenii se înrăiesc și se radicalizează dacă sunt forțați să facă anumite lucruri (…) Noi (părinții – n.red.) ce să facem? Să mergem cu furcile și să-i obligăm pe profesori să se vaccineze?”, a adăugat Jurma.

El a mai punctat că efectele celor două săptămâni de vacanță sunt vizibile – „Au dus la o scădere semnificativă a numărului de copii internați în spitale, de la 500 în medie pe zi am coborât la sub 400. Mai ales cazurile grave de la ATI, de la peste 40 au coborât sub 30”.

Epidemiologul a mai spus că acest prag de 60% nu va face nicio diferență, clar fiind faptul că unitățile școlare se redeschid în plin val patru al pandemiei.

„Nu va face o diferență. Haideți să luăm exemplu, o școală din București are 50%, alta are 60%. Chiar ne imaginăm că este vreo diferență de risc între cele două școli? E absurd. Riscul este foarte mare, școlile se deschid în plin val epidemic, spitalele sunt pline, și secțiile ATI. Am reușit să obținem cu închiderea școlilor o scădere accelerată a cazurilor, există riscul să ieșim din această scădere accelerată. În loc să ieșim, e posibil să ne trezim cu un platou de 3000-4000 de cazuri, deci rată peste 3 la mie. E un risc, am mai trecut prin el și anul trecut. Nu cred că vom intra în alt val, dar vom opri această scădere care a fost oricum obținută cu multe sacrificii”, a mai explicat Jurma pentru Main News.

Ce spun elevii

Și elevii sunt de părere că vaccinarea personalului din învățământ nu este suficientă pentru a limita răspândirea COVID-19, odată ce aceștia se vor întoarce în bănci.

Consiliul Național al Elevilor a transmis vineri, 5 noiembrie, într-un comunicat de presă, că măsura de stabilire a unui prag de vaccinare este necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei școli cu prezență fizică ar trebui să depindă de mai mulți parametri, precum incidența de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice.

Astfel, elevii cer autorităților sanitare să dezvolte un algoritm în baza căruia școlile să decidă în ce format vor continua cursurile, luând în calcul mai mulți factori, inclusiv vaccinarea din rândul personalului.

Context

Toate școlile, grădinițele și liceele vor putea relua cursurile cu prezență fizică în cazul în care rata de vaccinare în rândul personalului didactic și auxiliar trece de pragul de 60%. Astfel, peste 1,8 de milioane de elevi vor începe școala în mod fizic la data de 8 noiembrie, după cum a anunțat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 5 noiembrie.

„Dacă, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursă umană sau există probleme de infrastructură, va exista posibilitatea ca la nivelul școlii să se formuleze o cerere pentru ca școala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60% (…) Consiliul de Administrație al fiecărei școli e singurul care poate decide intrarea în regim online”, a afirmat el.

Rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ se va actualiza în fiecare zi de vineri.

„Momentul în care se va depăși pragul de 60%, acea școală sau grădiniță va intra în regim de prezență fizică. Dacă apar cazuri de infectare, rămân regulile (n.r. de protecție sanitară) în vigoare”, a mai explicat Cîmpeanu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com